Kung Harald akut till sjukhus – Haakon tvingas ta över

Kung Harald kronprins Haakon och Mette-Marit

Både drottning Sonja och kung Harald har haft det tufft efter beskedet om Ari Behns bortgång.
Båda två har ställt in planerade uppdrag och under onsdagen fördes kungen till sjukhus.

Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ord
Slå på ljud

På juldagen kom det tragiska beskedet om norska Ari Behns bortgång, som endast blev 47 år gammal.

Det har varit en tuff tid för alla i kungafamiljen efter hans bortgång. En person som har det svårt är kung Harald, 82, som efter begravning ställt in planerade uppdrag.

Det var under tisdagen som kung Harald skulle ha deltagit i öppningen av oljefältet Johan Sverdrup, en produktion som startade redan förra året i oktober. Men detta avbröts och i ett uttalande på norska kungahusets officiella hemsida anges skälet att den sista tiden varit påfrestande.

Fler inställda uppdrag

Det är heller inte bara kung Harald som ställt in, utan även drottning Sonja avbröt sitt första uppdrag efter att Ari Behns dödsdag tillkännagavs, då hon dagen före hans begravning skulle ha deltagit i en utställning som ägde rum i Henie Onstad Art Center, Bærum.

Men att vila från uppdragen verkar inte ha gjort sitt. Kung Harald har under onsdagen förts till sjukhus för akut vård, skriver Svensk Dam.

– Hans Majestät Kung Harald har i dag blivit inlagd på Rikshospitalet i Oslo på grund av yrsel, skriver norska hovet i en kommuniké på onsdagskvällen.

Kung Harald blir sjukskriven

Läkarna misstänker dock inte någon allvarlig sjukdom, men kungen kommer att få tillbringa kommande dagar på sjukhuset. Enligt pressmeddelandet kommer han i bästa fall att bli utskriven till helgen.

Efter sjukhusvistelsen kommer kungen att bli sjukskriven i två veckor, meddelar norska hovet. Under tiden som Harald vilar upp sig kommer kronprins Haakon, 46, rycka in som regent, vilket betyder att Haakon alltså kommer att leda stadsrådet som ska gå av stapeln på slottet imorgon, fredag.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN