TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl Gustaf

Kung Carl XVI Gustaf utsatt för kupp från ledamöterna vid Riksmötets öppning

14 sep, 2021 
https://image.hant.se/image-7655263?imageId=7655263&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=87.5&x=0&y=0
Johanna Alm
Carl Gustaf Bernadotte
Vid Riksmötets öppnande under tisdagen var det några ledamöter som vägrade sjunga Kungssången som en hyllning till den svenska monarkin – en kupp som ledamöterna Alireza Akhondi och Ola Möller planerat i förväg.
Annons
5 underbart härliga stunder med kung Carl XVI GustafBrand logo
5 underbart härliga stunder med kung Carl XVI Gustaf

Vid Riksmötets öppnande var det flera ledamöter som vägrade sjunga Kungssången för Kung Carl XVI Gustaf, något som ska ske som en viktig hyllning till den svenska monarkin.

Den så kallade Kungssången skrevs redan 1844 och ska enligt tradition sjungas av ledamöter efter att kungen trätt in i Riksdagens kammare, och efter att kungafamiljen trädde in i plenisalen under tisdagen ställde sig därför kungen riktad mot ledamöterna för att lyssna på sången.

Kungen utsatt för kupp vid Riksmötets öppnande

Men under tisdagens Riksmöte där Kungen var i sällskap med drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel var det flera ledamöter som inte sjöng med i kungssången.

– De håller demonstrativt munnarna stängda, sa kommentatorn Mari Forsblad i SVT:s sändning.

Hela grejen ska ha handlat om en kupp som ledamöterna Alireza Akhondi (C) och Ola Möller (S) hade proklamerat i förhand att de skulle genomföra.

Annons

I en debattartikel på Aftonbladets hemsida skrev Alireza och Ola också att de avstår från att sjunga Kungssången som en protest mot det nuvarande statsskicket:

"Riksdagens ledamöter borde inte sjunga en hyllningssång till kungen när riksmötet öppnar. Vi är valda av folket och inte utsedda av kungen. Vi kan inte stödja ett statsskick där ämbetet som statschef går i arv inom en utvald familj. Vi ställer inte upp på kungafjäsket och avstår därför från att sjunga Kungssången. Det är sorgligt att monarkin, som bygger på privilegier och släktskap, får leva kvar i en modern demokrati och rättsstat. Symboliken kring monarken frammanar en inställsam attityd, som inte uppmuntrar en förnuftig och kritisk granskning."

TV-tittarnas starka reaktioner

På sociala medier var det många som reagerade starkt mot kuppen.

"Finns det något töntigare än de som vägrar sjunga Kungssången på riksmötets öppnande?", skriver en användare.

"Omoget, ohyfsat och dumt", fyller en annan i.

Trots att de fanns vissa som vägrade sjunga så stämde de allra flesta ledamöterna dock upp i sången – även kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Hänt har kontaktat hovets pressansvarig för kommentar.

FOTO: Pontus Lundahl, Claudio Bresciani/TT

Annons