kung carl gustaf

Hård kritik mot kung Carl Gustafs besök i Uppsala – åsikterna går isär

Kungen och Silvia

Kung Carl Gustaf reser land och rike runt i samband med hans 50-årsjubileum på tronen.
Men långt från alla är nöjda med hans resor.
Nu riktas kritik mot kungahuset.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppet
0:50

Efter reklamen: Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppet

(0:50)

Slå på ljud

Kung Carl Gustaf är den kung som suttit längst på den svenska tronen och detta ska firas stort.

– Det är ett jubileumsår för hela svenska folket och därför bör jubileumsaktiviteter genomföras i hela landet, har hovmarskalk Göran Lithell tidigare berättat för Aftonbladet.

Som en del av firandet av kungens 50-årsjubileum på tronen besöker han och drottning Silvia Sveriges 21 län. Men flera är kritiska mot beslutet med resorna.

Kritiken mot kungen inför länsbesöket i Uppsala

Den 27 april är kungen på besök i Uppsala. Landshövdingen står som värd för besöket som bland annat består av ett publikt firande på S:t Eriks torg, besök på Upplandsmuseet, kortege med häst och vagn genom delar av staden samt plantering av träd i Slottsbacken, står det på Region Uppsalas hemsida.

Men långt ifrån alla är nöjda med beslutet om länsbesöken.

I UNT ifrågasätter Niclas Malmberg, nyvald ordförande i republikanska föreningen, och Ina Jönsson ordförande i unga republikaner varför vi ska fira kungen.

”Men vad är det vi medborgare förväntas fira? Att vi fortfarande i Sverige har en icke-vald statschef? Att Carl Gustaf Bernadotte nu varit statschef i hela fem decennier, enbart för att han föddes i en utvald familj?”, lyder en del av texten.

Hästkortege med Kung Carl Gustaf och drottning Silvia från S:t Eriks torg till Uppsala slott under besöket i Uppsala län.

FOTO: Fredrik Appelberg/TT

Hästkortege med Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

FOTO: Pontus Lundahl / TT

Historikern Louise Berglund: ”Har en ganska modern kung”

Det är inte första gången åsikterna om monarkin går isär. Många menar att kungens roll och kungahuset är förlegat, medan andra anser att kungen är modern och gör ett viktigt arbete.

I en artikel från UNT menar historikern Louise Berglund dock att kringresandet i riket är ett sätt att rättfärdiga och bekräfta makten. Hon skriver att ”den kungliga makten måste hela tiden ha bekräftelse på att dess makt är legitim”.

– Jag tycker att vi har en ganska modern kung. Dels för att han har anammat förändringarna som skett tidigt i regeringsformen där kungen 1974 fick minskad officiell makt. Dels för att han tack vare att han blev kung innan han gifte sig har satt en trend att kungligheter får gifta sig med vem de vill. Han valde en kvinna från medelklassen i stället för som innan, då kungligheter alltid skulle gifta sig med kungligheter.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN