Artikeln innehåller reklamlänkar

Victorias oro efter upptäckten på Estelle efter badet

Kronprinsessan Victoria hittade mikroplast på Estelle

Kronprinsessan Victoria skulle torka av prinsessan Estelle efter ett bad. Då upptäckte hon att dottern var täckt av mikroplast. "En jättesorg och en känsla av olust", säger hon till Dagens Nyheter.

Kronprinsessan Victoria, 41, har länge haft klimatfrågan som en av de som ligger närmast hjärtat. I en stor intervju med Dagens Nyheter talar nu kronprinsessan ut om sitt arbete för världshaven, men också hur det påverkat familjen.

Hon minns en särskild händelse för två år sedan när hon tillsammans med maken prins Daniel, 45, och barnen prinsessan Estelle, 6, och prins Oscar, 2, var på semester vid Medelhavet. Äldsta dottern badade i havet och det tog en stund innan Victoria fick upp henne ur vattnet.

Annons: Den omtalade rosa plattborsten ger dig fint hår på nolltid – stöd Bröstcancerförbundet! (länk till Aller media shop)

– Jag började torka av henne sanden, så där som man gör. Men det var ganska svårt. De där kornen, de ville inte lämna henne. Och då slog det mig: ”Vänta nu, det här är ju en stenstrand vi sitter på.” Det var inga sandkorn. De var inte bruna och grå som sand brukar se ut. Utan de var blåa, knallgula och till och med röda, berättar Victoria för DN.

Estelle var inte täckt med sand, utan mikroplaster. Victoria hade aldrig sett det med egna ögon, däremot var hon medveten om fenomenet. Att få se det för första gången när det dessutom drabbade hennes äldsta barn satte djupt intryck i kronprinsessan, och hon beskriver hur hon därefter förändrade sin inställning.

– Först var det en aha-upplevelse. Jaha, det är det här som alla har pratat om. Men sedan blev det en jättesorg och en känsla av olust. Jag ville inte äta mer fisk och jag ville inte att hon skulle bada där mer. Men vad gör man? säger hon till DN.

Sedan tre år är kronprinsessan Victora en av 17 ambassadörer för FN:s globala hållbarhetsmål. När Victoria först fick frågan beskriver hon hur hon tvekade och ifrågasatte vad hon hade gjort, att det kanske kunde finnas någon som var bättre lämpad. Men till slut bestämde hon sig att ta sig an utmaningen.

Estelle och Oscar sopsorterar

Hemma på Haga slott är kronprinsessfamiljen ständigt medvetna om vilka val de gör, resorna som ska göras diskuteras ordentligt och barnen får vara med och sopsortera.

Victoria har dessutom tagit med barnen till närliggande Haga kulle som består av gamla schakt- och rivningsmassor. Hon beskriver i intervjun hur hon sa till barnen att de skulle bestiga ett berg, sedan ägnade hon morgonen åt att göra pannkakor innan de gemensamt gav sig iväg på äventyret.

– Jag sa till barnen att nu ska vi bestiga ett berg, och så stod jag hela morgonen och gjorde pannkakor. Lillebror fick sin egen ryggsäck. Och vi gick som om det var världens vandring. Det tar ju evigheter att gå när man går med en tvååring. Så kom vi upp, och det var fantastiskt. Där finns en sten med texten ”till minne av Klarakvarteren” och Estelle undrade varför vi satt på en soptipp och åt pannkakor, och så fick vi prata om det. Sedan på vägen hem så plockade vi plast och allt möjligt. Och så kom Oscar och han var hur nöjd som helst, för han hade hittat något. Så blev det bara ”nej, släpp, släpp”!

Lilla Oscar kom springandes till sin mamma för att visa vad han hittat, en plastpåse. Synen fick Victoria att sucka åt sig själv.

– Då tänkte jag: ”Åh, nu har jag gått för långt, nu kommer han med en hundbajspåse”.

Hela intervjun finns att läsa på Dagens Nyheters hemsida

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victorias oro efter sommarens upplevelse: ”Måste skärpa oss”

LÄS OCKSÅ: Victorias nya miljökamp för Sverige – tuffa kravet

FOTO: Ibl

 

SENASTE NYTT!