Kronprinsessan Victorias ord om prins Daniel väcker frågor

Kungafamiljen kunde inte fira nationaldagen tillsammans med folket, men kronprinsessan Victoria höll digitala rundturer på slottet. Men en sekvens väcker frågor, nämligen när Victoria pratade om prins Daniel inför barnen Estelle och Oscar.

Den svenska kungafamiljen har tvingats ställa in alla sina offentliga uppdrag sedan drygt två månader tillbaka. Samtliga kungligheter har tagit till försiktighetsåtgärder med hänsyn till coronaviruset, istället har de arbetat med mer moderna metoder som exempelvis videomöten för att kunna fortsätta representera Sverige.

Traditionellt sett brukar kungafamiljen öppna upp slottet för allmänheten under nationaldagen och även fira tillsammans med besökarna. Men i år fick de av naturliga skäl tänka om.

Istället bjöd kronprinsessan Victoria, 42, på en digital rundtur av slottet i sällskap av maken prins Daniel, 46, och barnen prinsessan Estelle, 8, och prins Oscar, 4.

Victorias oväntade ord om Daniel

Klippet sändes i SVT:s nationaldagssändning den 6 juni och blev extremt hyllad, men samtidigt så reagerade flera på en sekvens. Det var när familjen kom till festsalen Vita havet och Victoria började beskriva hur hon och Daniel dansat sin bröllopsvals i salen, men istället för att kalla maken för “pappa” så omnämnde hon honom med förnamn.

– Där du Oscar står. Och där Estelle står. Där dansade Daniel och jag bröllopsvals, för nästan exakt 10 år sedan, den 19 juni 2010, säger kronprinsessan i tv-klippet.

Det kan dock finnas en fullt naturlig förklaring till den smått formella omnämningen av prinsen, Victoria vad med all sannolikhet medveten om att rundturen var för svenska folket och inte för barnen – och därmed kallade hon sin make vid förnamn istället. Allt för att undvika eventuella missförstånd. Något Svensk Dam var först att rapportera om.

Så firas kronprinsessan Victoria 2020

Närmast för kungafamiljen är firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juni. Enligt tradition brukar det vara en stor folkfest på Öland vid Borgholms slott, men i år kommer arrangörerna tvingas att tänka om. Firandet med Victoriakonserten kommer att bli av, men endast med ett fåtal inbjudna gäster och helt utan publik.

Hovets informationschef Margareta Thorgren har tidigare bekräftat för Svensk Dam att Victoria kommer att firas, men i en annan form.

– Det kommer inte ett bli ett traditionellt firande, som vi är vana vid. Kronprinsessan Victoria kommer att firas men vi ser över möjligheterna.

FOTO: TT, SVT