Kronprinsessan Victoria tar en paus – efter ökade pressen

Kronprinsessan Victoria tar en paus efter ökade pressen från kungen.

Efter en intensiv höst med ökad press har kronprinsessan Victoria tagit ett efterlängtat höstlov.
Tillsammans med barnen och prins Daniel njuter hon nu av ett par lediga dagar – långt ifrån det fullspäckade kungliga schemat.

Kronprinsessan Victoria, 42, har haft en hel del press på sig den sista tiden. Efter kung Carl Gustafs, 73, beslut att minska kungafamiljen har fokus lagts mer på kronprinsessan med familj, medan prins Carl Philips, 40, och prinsessan Madeleienes, 37, barn har avsagts sina kungliga uppdrag.

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan, berättade riksmarskalk Fredrik Wersäll under en pressträff gällande förändringarna i kungahuset.

Redan i förra veckan kunde den skarpsynta notera att kronprinsessan Victoria fåt ett allt större ansvar. Då befann hon sig i Japan tillsammans med kung Carl Gustaf och tillsammans bevittnade de hur Japans nya kejsare kröntes i Kejsarpalatset i Tokyo.

Egentligen var det meningen att drottning Silvia, 75, skulle befinna sig vid kungens sida – men för Svensk dam berättade hovets informationschef Margareta Thorgren att Silvia överlät sin plats till Victoria.

– Det här är andra gången som kungen närvarar vid ett tronskifte i Japan, och det är en naturlig följd att det är kronprinsessan som deltar vid tronskiftet för den nya generationen, sa hon till tidningen.

Flera kungligheter fanns på plats under kröningen. Förutom den svenska närvaron fanns bland andra även prins Charleskronprins Frederik och kronprinsessan Mary, samt kronprins Haakon på plats.

Victoria och familjen tar höstlov

Efter den intensiva hösten, toppad med kejsarkröningen i Tokyo, har kronprinsessan nu tagit en välförtjänt paus. Tillsammans med barnen prinsessan Estelle, 7, och prins Oscar, 3, tjuvstartarde hon höstlovet lite före prins Daniel, som hade åtaganden kvar fram tills i fredags.

Men nu är kronprinsess-familjen samlad för att njuta av några dagars ledighet och kvalitetstid med varandra, skriver Svensk dam.

– Syftet med det här lovet är ju att familjer ska ha möjlighet att vara tillsammans med sina barn och det gäller även för kronprinsessparet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till tidningen.

Om höstlovet tillbringar i Sverige eller utomlands kan Margareta Thorgren dock inte avslöja.

– Det här är en privat ledighet, så det kan jag inte kommentera, säger hon.

FOTO: TT/Jessica Gow, TT/Fredrik Sandberg