Kronprinsessan Victoria stoppas från Ari Behns begravning

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Märtha Louise och Ari Behn

Kronprinsessan Victoria förväntades vara med på Ari Behns begravning för att stötta författarens exhustru prinsessan Märtha Louise. Men i sista stund kommer beskedet att Victoria inte kommer finnas vid vännens sida, istället är prins Daniel ensam att representera den svenska kungafamiljen.
Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ord
Slå på ljud

På juldagskvällen kom det tragiska beskedet att den norska författaren Ari Behn hade avlidit, endast 47 år gammal. Han är nått stora framgångar med sina böcker och utställningar, men också för sitt tidigare äktenskap med prinsessan Märtha Louise, 48. De två gifte sig 2002, men gick skilda vägar för fyra år sedan. Under sina år tillsammans fick de döttrarna Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11.

Familjens talesperson och författarens manager Geir Håkonsund bekräftade Ari Behns bortgång och sa redan från början av dödsorsaken var självmord.

Hela världen har reagerat med chock och sorg över Ari Behns bortgång, och familjen har valt att ha begravningen öppen för allmänheten. I ett tidigare uttalande har de sagt att det är överensstämmer med Ari Behns egen vilja.

Ari Behns begravning kommer direktsändas i tv

NRK kommer dessutom att direktsända begravningen från Oslo domkyrka från klockan 12.

Tidigare har det funnits uppgifter om att kronprinsessan Victoria skulle finnas på plats för att stötta vännen prinsessan Märtha Louise. De två har varit nära varandra i flera år och funnits vid varandras sida genom livet.

Men nu meddelar hovet att kronprinsessan inte kommer till begravningen. Det oväntade beskedet kom i samband med att dottern prinsessan Estelles, 7, benbrott blev känt – tidigare i veckan var hon med om en olycka. Familjen har varit på privat semester i Alperna, där föll Estelle olyckligt och bröt benet.

– Hovet kan bekräfta att prinsessan Estelle har fått en fraktur på smalbenet i samband med skidåkning. Hon är gipsad och mår i övrigt bra, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Aftonbladet.

Däremot bekräftar inte hovet att det är Estelles olycka som gör att Victoria stoppas från Ari Behns begravning.

Svenska kungafamiljen om sorgen

– Det som är planerat är att det är prins Daniel som närvarar vid begravningsgudstjänsten, säger Johan Tegel till Expressen.

Det svenska kronprinsessparet har tidigare uttalat sig om Ari Behns död och uttryckt sin sorg.

– Vi kommer minnas Ari som den varma, hjärtliga och spirituella människa han var. Det var en förmån att få lära känna Ari.

FOTO: Lisa Åserud/TT, Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN