LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Tavlan med Lars Lerin som kronprinsessan Victoria avvisade

20 apr, 2023 
Simon Lundh
Kronprinsessan Victoria och Lars Lerin
Lars Lerin är en av Sveriges mest uppskattade konstnärer.
Här är konstverket som kronprinsessan Victoria nobbade!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anders Pihlblads avslöjande om kronprinsessan VictoriaBrand logo
Anders Pihlblads avslöjande om kronprinsessan Victoria

Lars Lerin, 69, är en av Sverige mest älskade konstnärer. Förutom att måla tavlor har han även gjort programmen Lerins lärlingar och Lerin sommarö på SVT. Lars gör dock inte bara egen konst utan ibland ställer han även upp och är en del av konstverket.

Kronprinsessan Victoria – tackade nej till att bidra

I en intervju med NWT berättar Lars konstnärskollega Peter Johansson om konstverket som en i kungafamiljen valde att tacka nej till, men som Lars Lerin blev en del av.

– Bland andra kronprinsessan Victoria, kulturminister Parisa Liljestrand och Mikael Wiehe, säger Peter om vilka som inte ville vara en del av konstverket och forsätter prata om dem som istället valde att ställa upp.

– Alla som är med på bild är såna som jag känner. Jag har valt verk efter person och frågat dem om de tycker att det är alright, säger han i intervjun.

Därför sitter Lars Lerin på en tavla

Peter Johansson har jobbat på en konstkatalog i form av en pekbok. I boken visas närmare 50 svenska kulturprofiler upp däribland Lars Lerin som sitter på en av Peter Jonassons tavlor.

Annons

Vidare förklarar konstnären varför det är just Lars Lerin som sitter på hans porträtt.

– Det är gjort med både humor och värme från oss båda. Vi skojar med varandra litegrann, eftersom vi känner varandra och vet vad vi håller på med. Både han och jag var riktigt nöjda när vi kom på att han skulle sitta på mig.

Bilderna i pekboken har Peter tagit hjälp av en lång rad med vänner för att förverkliga om ge liv till hans gamla konstverk.

– Jag tycker det är skittråkigt att visa gamla grejer. Jag vill alltid göra nya. Då försökte jag göra något nytt som kopplar till de gamla, säger han.

Här är kronprinsessan Victoria planer framöver

Trots att inte kronprinsessan Victoria är en del av Peter Johanssons konstverk så har hon fullt med saker i sin kalender. En av de närmaste angelägenheterna för Sveriges framtida regent är kröningen av kung Charles III, 74, i början av maj. En kröning som både hon och kungen kommer att vara en del av.

FOTO: Peter Wixström/Aftonbladet/Jan Nilsson/TT

Annons