kronprinsessan victoria

Kronprinsessan Victoria lämnar utan prins Daniel – beslutet bekräftat

kungen victoria daniel

Kronprinsessan Victoria kommer närvara vid kung Charles kröning i London.
Men varför inte prins Daniel?
Här är orsaken bakom beslutet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anders Pihlblads avslöjande om kronprinsessan Victoria
0:54

Efter reklamen: Anders Pihlblads avslöjande om kronprinsessan Victoria

(0:54)

Slå på ljud

Om bara några veckor vankas en stor dag för det brittiska kungahuset. Lördagen den 6 maj äger kung Charles kröning rum i Westminster abbey i London. Enligt BBC blir det första gången som prins Harry kommer att synas ihop med hela den brittiska kungafamiljen efter hans ”skandal”-memoarer släpptes tidigare i år.

Dessutom kommer kronprinsessan Victoria att närvara tillsammans med kung Carl Gustaf. Men varför följer prins Daniel inte med?

Därför åker kronprinsessan ensam till London utan prins Daniel

Frågan kanske många ställer sig är varför Sveriges prins Daniel inte följer med sin käreste till London och den storslagna kröningen. Men faktum är att kungen har beslutat att endast kronprinsessan ska följa med.

Så kungen och den nästa i tronföljden kommer representera Sverige vid kröningen.

”H.M. Konungen har tagit beslut om att det är statschefen och tronföljaren som ska representera Sverige vid kröningen i London. Samma beslut togs vid de japanska trontillträdesceremonierna 2019, då kungen och kronprinsessan var på plats i Tokyo.”, skriver Johan Tegel, biträdande informationschef vid hovet till Expressen.

Drottning Silvia och prins Daniel däremot stannar därav hemma i Sverige. Kungligheter från hela Europa kommer att sitta på hedersplats under den timslånga ceremonin, skriver Svensk Dam.

När drottning Elizabeth kröntes 1953 skickade kungahusen inte monarken med respektive. Det blir alltså samma visa nu när Elizabeths son Charles krönas.

Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria.

FOTO: Adam Ihse/TT

Kronprinsessan kommer närvara vid festen dagarna innan kröningen

Kronprinsessan Victoria är även inbjuden till festligheterna som inträffar på Buckingham Palace dagen innan, det vill säga fredagen den 5 maj.

Enligt Svensk Dam samlar kung Charles och drottning Camilla alla sina kungliga gäster till en stor mottagning som äger rum i balsalen på Buckingham Palace.

Kung Charles III och hans hustru drottning Camilla.

Kung Charles III och hans hustru drottning Camilla.

FOTO: Hugo Burnand/Buckingham Palace/AP/TT

Brittiska kungahuset.

FOTO: Arkiv

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN