LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Kronprinsessan Victoria lämnar landet med prins Daniel – USA i sikte

15 feb, 2024 
Maria Broberg
Kronprinsessparet lämnar Sverige för att närvara vid ett officiellt besök i Kalifornien.
Under sin visit kommer Victoria och prins Daniel bland annat besöka San Fransiscos borgmästare och gå på seminarier om artificiell intelligens.
Annons
Kronprinsessan på besök i Ängsö nationalparkBrand logo
Kronprinsessan på besök i Ängsö nationalpark

Mellan 19–22 februari kommer kronprinsessan Victoria och prins Daniel att besöka Kalifornien. Detta gör dem tillsammans med stadsrådet Johan Forsell och en näringslivsdelegation under ledning av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin i samarbete med Business Sweden. Det meddelar Kungahuset på deras hemsida om officiella besök.

Anledningen till kronprinsessans besök

Kronprinsessparets officiella besök äger rum på önskemål av regeringen och syftet med besöket är att bredda och utveckla relationerna med Kalifornien inom innovation, grön omställning och framväxande teknologier med fokus på artificiell intelligens (AI).

Enligt Kungahuset är Kalifornien en av världens största ekonomier, och i dagsläget finns över hundra svenska företag representerade i delstaten.

Som en del av det officiella besöket invigs även det nya svenska generalkonsulatet i San Francisco.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.Pontus Lundahl/TT

Läs om Kronprinsessans program för besöket här!

Måndag 19 februari – San Francisco

Besök vid Marine Mammal Center

Annons

För att uppmärksamma arbetet med hållbarhet och bevarande besöker kronprinsessparet besöker den ideella organisationen Marine Mammal Center. Organisationen arbetar för att skydda haven genom forskning och utbildning samt rehabilitering av djur.

Besök på skandinaviska skolan

Under eftermiddagen besöker kronprinsessparet elever vid The Scandinavian School and cultural Center. Skolan erbjuder skandinaviska språk- och kulturstudier.

Mottagning för svenskar i Kalifornien

Senare samma dag besöker Kronprinsessparet och statsrådet Forssell den svenska församlingen i San Francisco för att möta svenskar som är bosatta i San Francisco Bay Area.

Tisdag 20 februari – Sacramento och San Francisco

Möte med Kaliforniens guvernör Gavin Newsom

Under tisdagsmorgonen kommer Kronprinsessan, Prins Daniel och statsrådet att tas emot av Kaliforniens guvernör i Sacramento för ett möte. De väntas skriva ett avtal i samband med besöket. Avtalet ska handla om samarbete mellan Sverige och Kalifornien för att främja den gröna omställningen.

Annons

Besök på generalkonsulatets kansli

Därefter besöker Kronprinsessparet och statsrådet Forssell det nyinrättade generalkonsulatets i San Francisco kansli för ett möte med personalen samt en rundvandring i kanslilokalerna.

Briefing om förarlösa bilar

Kronprinsessparet och statsrådet får under eftermiddagen ta del av den nya teknologin kring förarlösa bilar som är ett nytt inslag i stadsbilden i San Francisco.

Besök på Open AI

Tillsammans med näringslivsdelegationen och statsrådet tas Kronprinsessparet senare emot på Open AI för att ta del av den senaste utvecklingen inom artificiell intelligens.

Möte med San Franciscos borgmästare

Under kvällen tas Kronprinsessan, Prins Daniel och statsrådet Forssell emot av San Franciscos borgmästare London Breed i City Hall.

Invigning av Sveriges generalkonsulat

Slutligen förrättar Kronprinsessan invigningen av det nya svenska generalkonsulatet vid en ceremoni i San Franciscos musikkonservatorium, i närvaro av statsrådet Johan Forssell.

Annons

Onsdag 21 februari, Palo Alto

Företagsbesök med den svenska näringslivsdelegationen

Kronprinsessparet och statsrådet tillbringar onsdagen i Palo Alto där de bland annat genomför besök vid Ndivia, Intel och Google för presentationer och diskussioner rörande utvecklingen av artificiell intelligens.

Under eftermiddagen kommer de även att besöka Stanford-universitetet för en fördjupning om de etiska aspekterna kring AI.

Torsdag 22 februari, Palo Alto

Seminarium på Nordic Innovation House

Kronprinsessparet, statsrådet och delegationen inleder torsdagen genom att närvara vid ett frukostseminarium där ett förstärkt samarbete mellan Sverige och Kalifornien ska diskuteras.

Deltagande i Green Transition Summit

Kronprinsessparet, statsrådet och näringslivsdelegationen samt representanter från bland annat akademi och industri samlas avslutningsvis för en konferens rörande fördjupat samarbete inom den gröna omställningen. Under konferensen, som arrangeras av Business Sweden, håller Kronprinsessan ett anförande.

FOTO: Henrik Montgomery/TT, Pontus Lundahl/TT

Annons