kung carl gustaf

Kronprinsessan Victoria i tårar efter händelsen med kungen

kungen och victoria

Kronprinsessan Victoria syns i tårar över kungen.
Något regissören Karin af Klintberg avslöjar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victoria om kungens hjärtoperation
0:27

Efter reklamen: Kronprinsessan Victoria om kungens hjärtoperation

(0:27)

Slå på ljud

Filmen Kungen, gjord av filmregissören Karin af Klintberg, har haft premiär. Under två år uppvaktade Karin hovets informationsavdelning. Till slut fick hon som första journalist någonsin ett ja – att på riktigt nära håll få följa Sveriges kung Carl XVI Gustaf i hans liv.

Inspelningen pågick i två år där kungens liv och arbete skildrades. Ämnen som diskuteras och tas upp är alltifrån boken Den motvillige monarken till relationen med familjen. I en intervju med Expressen berättar filmregissören Karin af Klintberg dessutom att kronprinsessan började gråta under inspelningen.

Karin af Klintberg om kronprinsessan Victorias tårar

Karin af Klintberg beskriver att både hon och kronprinsessan Victoria fick tårar i ögonen under inspelningen. Karin tar upp den dag då kronprinsessan Victoria ska ta över tronen. Samtalet går då in på döden och kronprinsessan kommenterar att det inte är något man talar om i familjen.

– Både hon och jag satt med en tår i ögat, säger hon. Det är aldrig lätt att tänka på ens föräldrars frånfälle och man gör ju inte gärna det. Det är ju jobbigt att tänka på.

– Och i deras fall är det så att de får sitt ämbete när de befinner sig mitt i sorgen och en nära anhörig har just dött. Det är en sådan oerhört speciellt situation, att när man är mitt i ett sorgearbete ska man ha alla världens blickar på sig. När man egentligen vill gömma sig och vara ensam ska man i stället exponeras.

Kronprinsessan med kungen och prins Daniel.

Kronprinsessan med kungen och prins Daniel.

FOTO: TT

Kronprinsessan Victoria om kungens hjärtoperation

Den 20 februari genomgick kungen en operation. Mer specifikt en hjärtoperation – med titthålsteknik i hjärtområdet.

”Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet. Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet. Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår. Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan”, skrev hovet bland annat i pressmeddelandet.

Kronprinsessan Victoria har befunnit sig på en långresa med prins Daniel nyligen. När hon fick frågan om kungens hjärtoperation sa hon följande till TT:

– Det är väl tyvärr sånt som ibland behöver ske. Men personligen känner jag mig väldigt trygg med att pappa kommer att vara i goda händer. Och jag är tacksam för den hjälp som man faktiskt kan få i Sverige.

Kronprinsessan Victoria under det officiella besöket i Australien.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

FOTO: Pontus Lundahl/TT / Mikael Fritzon/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN