Kronprinsessan Victoria bryter tystnaden om kungens beslut

Kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria

Det stormar en hel del i det svenska kungahuset.
Nu bryter kronprinsessan Victoria tystnaden om kungens nya beslut.
– Det är inte så konstigt egentligen, säger hon.

Det var tidigare i oktober som hovet meddelade att kung Carl Gustaf, 73, beslutat sig för att det kungliga huset minskar. Förändringarna innebär att prins Carl Philips, 40, och prinsessan Sofias, 34, samt prinsessan Madeleines, 37, och Chris O’Neills, 45, barn, kommer inte längre att ha ställningen Kungliga högheter.

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skrev hovet på kungahusets hemsida.

Strax därefter avslöjade riksmarskalk Fredrik Wersäll att detta inte var ett förhastat beslut utan något man kommit fram till efter en långvarig överläggning.

– Det är en tillfällighet att det händer just nu, det är en diskussion som pågått i kungafamiljen i flera år, vilket är en funktion att kungafamiljen blivit väldigt stor, sa han till SVT vid tillfället.

Prins Carl Philip och prinsessan Madeleines kommentar

Både prins Carl Philip och prinsessan Sofia, vars barn påverkas av förändringen, har kommenterat kungens beslut på sina sociala medier-konton.

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, skrev prinsparet i ett inlägg på sin Instagram.

Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skrev prinsessan Madeleine på sin Facebook-sida.

Kronprinsessan Victorias ord om förändringen

En annan konsekvens är att kronprinsessparet får ett ännu större ansvar. I en intervju med Svensk dam väljer nu kronprinsessan Victoria, 42, att berätta vad hon tycker om förändringarna i kungahuset. Hon verkar inte tycka att pressen som nu ligger på henne är ett problem.

– Det hör väl till det hela. Det är inte så konstigt egentligen, säger hon till tidningen.

På frågan om hon känner tillförsikt inför framtiden svarar kronprinsessan:

– Jamen det gör jag. Och jag är trygg också med det som jag har runt omkring mig.

Victoria avslöjar även att hon kommer att berätta mer om sina tankar i ett annat sammanhang.

– Jag tror att vi ska hitta ett annat tillfälle att prata om det här. Ta ett annat grepp om det helt enkelt, säger kronprinsessan Victoria till Svensk dam.

FOTO: Erik Simander/TT, Karin Wesslén / TT