LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Kronprinsessan Victoria bryter traditionen med klädvalet

14 jul, 2020 
Kronprinsessan Victoria
Kvällens Victoriakonsert såg väldigt annorlunda ut från tidigare år.
Även kronprinsessan själv visade sig ha fattat ett historiskt beslut inför just detta firande.
Nu avslöjar hovet anledningen till att Victoria valde att bryta den mångåriga traditionen.
Annons
Allt om kronprinsessan VictoriaBrand logo
Allt om kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victorias, 43, födelsedag firas årligen med pompa och ståt på Öland men på grund av coronapandemin blev det lite annorlunda denna gång. Flera ändringar hade gjorts för att undvika större folksamlingar.

SVT-tittarna fick som vanligt se den direktsända Victoriakonserten klockan 21.00 men publikhavet saknades. Allmänheten tilläts nämligen inte vara med på plats och istället var det endast den närmsta familjen med i publiken.

Det var dock inte bara publikhavet som saknades i år. Eftersom Victorias föräldrar, kung Carl XVI Gustaf, 74, och drottning Silvia, 76, är över 70 år gamla valde de att inte närvara på firandet. Kronprinsessans syster prinsessan Madeleine, 38, och hennes familj är isolerade i sitt hem i Florida och missade därmed dagen och kvällens festligheter.

Firandet med maken och barnen

Trots att Victoriadagarna 2020 inte blev som vanligt var stämningen på Öland ändå på topp. Kronprinsessan verkade inte alls hänga läpp över att flera personer saknades utan gladdes istället åt att hon hade sin make prins Daniel, 46, dottern prinsessan Estelle, 8, och sonen prins Oscar, 4, vid sin sida.

Annons

Det här är det femte året som Estelle var med på mammans födelsedagsfirande. För lillebrodern Oscars del så skulle det ha varit premiär, men i sista sekund bestämdes det att han inte fick vara med på konserten på kvällen.

– Kronprinsessan firar lite mer stillsamt i år, på grund av pandemin, förklarar hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Dam.

Victoria skippar ölandsdräkten

Kvällens Victoriakonsert sändes från Borgholms Slott och SVT-tittarna fick se bland andra The Mamas, Linnea Henriksson och Petra Marklund på scenen. Trots att publiken samt flera familjemedlemmar saknades lyckades samtliga inblandade bjuda på en fartfylld show.

Någonting som kanske chockerade många tittare var att kronprinsessan hade valt att skippa sin ölandsdräkt, som hon annars alltid bär på sin födelsedag. Istället fick vi se kronprinsessan i en skir vit klänning från By Malina, Svensk Dam var först med att rapportera.

Annons

För tidningen berättar Margareta Thorgren att ölandsdräkten har en speciell plats i kronprinsessan Victorias hjärta, men att traditioner kan behöva utvecklas.

– I och med pandemin så har ju konserten fått ett annat format. Både platsen och formen är nya, och i det läget så har det funnits möjlighet till förändring och utveckling – och en chans att tänka nytt – också när det gäller klädvalet. Det här nya formatet var helt enkelt mer anpassat till en klänning, säger Margareta Thorgren till Svensk Dam.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Annons