LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Kronprinsessan Mette-Marit stoppad av svåra sjukdomen

10 jan, 2020 
Malin Ljung
Kronprinsessan Mette-Marit sjuk
Kronprinsessan Mette-Marit drabbades för ett drygt år sedan av den kroniska sjukdomen lungfibros.
Nu avslöjar hovet att hälsan stoppat henne och att ändringar har varit ett måste för kronprinsessan medan hon kämpat med hälsan.
Annons
Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ordBrand logo
Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ord

Den norska kronprinsessan Mette-Marit, 46, verkar ha haft ett mycket tuffare år 2019 än vad som kommunicerats utåt.

För ett drygt år sedan avslöjades det att Mette-Marit drabbats av lungfibros som är en kronisk sjukdom. Den kan orsaka hosta, andfåddhet, trötthet, återkommande lunginfektioner och viktminskning.

– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare, sa kronprinsessan då till NRK.

Samtidigt berättade hon att diagnosen förändrats hennes syn på livet.

– Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt.

Mette-Marit och Haakon
Mette-Marit har fått ett stort stöd av Haakon.

Mette-Marits frånvaro på grund av hälsan

Konsekvensen har blivit att Mette-Marit inte gör lika många uppdrag längre, men hovet har inte kommunicerat i vilken utsträckning. Men nu talas det för första gången högt om det i en ny dokumentär om den norska kungafamiljen, Året med kungafamiljen som sänds i NRK. Kung Harald, 82, drottning Sonja, 82, prinsessan Astrid, 87, och kronprins Haakon, 46, intervjuas – men det påpekas varför Mette-Marit inte är med i samma utsträckning. Nämligen på grund av sin hälsosituation.

Annons

Norska Se og Hør har varit i kontakt med det norska hovets informationschef, Guri Varpe, som bekräftar att det är kronprinsessans sjukdom som stoppat hennes medverkan. Men samtidigt påpekar hon att det finns en intervju med Mette-Marit när hon var i Tyskland på Frankfurts bokmässa.

Mette-Marits uppdrag för hovet har minskat markant.

– Det planerades en intervju för Året med kungafamiljen som främst skulle handla om hennes engagemang för att främja norsk litteratur i Tyskland. Men det blev stoppat på grund av hälsoskäl.

Haakons ord om Mette-Marits sjukdom

Mette-Marits make kronprins Haakon har varit ett stort stöd för henne sedan de fick reda på sjukdomen hon drabbats av. Under hösten 2019 intervjuades han av NRK och sa bland annat att de inte fått alla svar ännu, och att de kanske inte skulle få det alls. Fler utredningar stod på agendan och Haakon var medveten om att de kanske för alltid skulle tvingas leva i en viss osäkerhet kring Mette-Marits diagnos. Däremot var han väldigt tacksam för att sjukdomen upptäcktes i tid och att det kan ge dem en viss fördel.

Annons