Kronprinsessan Marys Pride-uttalande väcker starka åsikter

11 sep, 2020 
Kronprinsessan Mary
Den danska kronprinsessan Mary var huvudtalare under det danska Pride-firandet i slutet på sommaren.
Nu visar det sig att hennes uttalande har lett till delade åsikter bland det danska folket.
Annons
Kronprinsessan Marys Pride-uttalande väcker starka åsikter
Kronprinsessan Marys Pride-uttalande väcker starka åsikter

Den danska kronprinsessan Mary, 48, höll i augusti ett tal som hyllades av många. Det var under Pride-firandet i Köpenhamn som hon hade fått äran att vara huvudtalare. I sitt tal sa Mary bland annat att hon stöttar hbtqi-personers rättigheter i samhället.

– Vi står tillsammans för rätten att vara den vi är, sa kronprinsessan i sitt tal och fortsatte:

– Vi förstår att den du älskar och den könsidentitet du har inte borde vara avgörande för huruvida du ska passa in i samhället.

Talet kom snabbt att hyllas av det danska folket och det regnade in hyllningar i kommentarsfältet under videoklippet, som publicerades på den danska kungafamiljens Instagram-konto. Men nu visar det sig att alla inte är lika positiva till kronprinsessans uttalande. Vissa menar nämligen att det inte är lämpligt att hon pratar om ämnen som dessa.

Kritiseras efter uttalandet

Enligt den danska tidningen BT får nu kronprinsessan hård kritik från flera håll. Församlingspräst Katrine Winkel Holm är en av de som gått hårdast ut mot Marys uttalande. I en kommentar till tidningen Jyllands-Posten ifrågasätter hon om det är kronprinsessans roll att blanda sig i politiska beslut.

Annons

Här hänvisar Katrine till vad Mary sa om könsidentitet och om att vara född i fel kropp.

– Hon kommer att vara en representant för hela Danmark, och det är nästan som om hon säger att du är en dålig person om du inte håller med dessa starka budskap från dessa politiska organisationer, säger Katrine Winkel Holm till tidningen.

Trots att kronprinsessan inte nämnde något specifikt om lagar eller liknande menar församlingsprästen att hon gick för långt i sitt tal.

– Hon säger att vi kan vara ett föregångsland i kampen för hbtqi-personers rättigheter, men jag skulle vilja veta vad hon tycker att vi ska börja med. Saken är den att Pride har juridiskt könsbyte för barn som en av sina hjärtefrågor. Det är politk, säger Katrine.

Inte bemött kritiken

I samma artikel verkar det som Katrine inte heller tycker att kronprinsessan Mary borde ha särskilt starka åsikter om varken miljön eller flyktingar, två frågor som Mary tidigare har talat fritt om. Även andra danska medborgare har uttalat sig om kronprinsessans tal.

Annons

Den danska kungafamiljen har ännu inte kommenterat kritiken. Men att kungafamiljen står bakom hbtqi-personers rättigheter i samhället har de under de senaste åren tidigare varit tydliga med.

FOTO: Liselotte Sabroe/TT/Keld Navntoft/TT

Annons