Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Haakon om Mette-Marits sjukdom – oron för framtiden

25 okt, 2018 
Malin Ljung
Kronprins Haakon av Norge är orolig för sin fru, kronprinsessan Mette-Marit, som drabbats av lungfibros.
I flera år har kronprinsessan Mette-Marit lidit av lungfibros. Nu väljer hovet att berätta om sjukdomen och kronprins Haakon berättar om oron i en ny intervju.
Annons

Den norska kronprinsessan Mette-Marit, 45, har drabbats av en ovanlig variant av lungfibros. Det meddelade det norska hovet under onsdagskvällen och avslöjandet slog ned som en bomb.

Det har förvisso varit känt att Mette-Marit lidit av hälsoproblem och har under de senaste åren ibland ställt in uppdrag och hållit sig borta från rampljuset. Enligt pressmeddelandet har hon själv vetat om diagnosen i flera år, men samtidigt hållit det hemligt för allmänheten.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, säger kronprinsessan Mette-Marit själv i pressmeddelandet, som Svensk damtidning tagit del av.

Symtomen för den kroniska sjukdomen lungfibros är bland annat torrhosta, andfåddhet, viktnedgång och trötthet. Det finns inget botemedel, däremot finns mediciner som kan bromsa upp sjukdomsförloppet. I vissa fall är lungtransplantation ett nödvändigt livsförlängande ingrepp.

Annons

Enligt Mette-Marits läkare Kristian Bjørø finns ingen förklaring till varför just hon drabbats av den allvarliga sjukdomen. Han har behandlat kronprinsessan i flera år och säger att sjukdomsförloppet hittills varit långsamt.

– Kronprinsessan kommer att behöva gå igenom ytterligare utredningar framöver och också gå igenom försök till behandling. Vid tillstånd som det kronprinsessan har, är det vanligt att vi samarbetar med utländska kompetenser, säger han.

I pressmeddelandet som det norska hovet skickade ut framgår det att Mette-Marits offentliga uppdrag kan komma att påverkas av sjukdomen.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv, säger hon.

Annons

Under torsdagen bröt kronprins Haakon, 45, tystnaden i en intervju med norska NRK, något Svensk Dam var först att rapportera om. Haakon är ärlig med att de inte kan sia om hur framtiden ser ut för Mette-Marit.

– Det är lungfibros. Det kommer att bli en situation som kräver mer utredning och vi kommer att få reda på mer saker allteftersom, men det finns också saker som vi inte kommer att få svar på, alltså kommer vi att få leva i ovisshet. Så tror jag verkligheten kommer att se ut, berättar Haakon.

Orsaken till att de offentliggjort sjukdomen först nu, trots att de vetat om den i flera år, är att det kommer påverka Mette-Marits närvaro som kronprinsessa. Haakon är trots det tunga beskedet om sjukdomen ändå optimistik om sin hustru:

– Det har upptäckts tidigt och det har varit mycket stabilt fram tills nu. Det finns två positiva tecken för prognosen framöver. Jag tror att det med vissa justeringar, så är mest sannolika att vi har många bra dagar framför oss, säger kronprinsen.

Annons

Haakon och Mette-Marit träffades 1999 under en festivalkonsert i Kristianstad. De två föll handlöst för varandra och ett år sedan flyttade de ihop och den 1 december 2000 förlovade sig Haakon och Mette-Marit. Den 25 augusti 2001 gifte de sig. Tillsammans har de barnen prinsessan Ingrid Alexandra, 14, prins Sverre Magnus, 12. Mette-Marit har sedan en tidigare relation sonen Marius som är 21 år.

FOTO: Ibl

Annons