Kronprins Haakons ord efter Märtha Louises kärleksavslöjande

23 maj, 2019 
AvSarah Mansouri
Haakons första ord om Märtha Louises nya relation
För ett par veckor sedan avslöjade den norska prinsessan Märtha Louise att hon har en ny kärlek efter skilsmässan från Ari Behn för två år sedan. Den amerikanska författaren, och tillika hennes samarbetspartner, Shaman Durek är hennes nya pojkvän. Sedan relationen blev offentlig har Märtha Louise kritiserats för att hon använder sin prinsesstitel i marknadsföringssyften och prinsessan har själv kritiserat media. Nu uttalar sig för första gången kronprins Haakon om systerns verksamhet.
Annons
Det här kostade Meghan Markles gravidkläder – miljonsummor
Det här kostade Meghan Markles gravidkläder – miljonsummor

Under söndagen startade norska prinsessan Märtha Louise, 47, och nya kärleken Durek Verrett, 44, mer känd som Shaman Durek, sin turné Prinsessan och Shamanen i Köpenhamn. Prinsessan Märtha Louise har dock fått kritik för att hon använder sig av sin prinsesstitel för att marknadsföra turnén, vilken innehåller föredrag och shamaniska övningar.

Förra veckan skrev den norska tidningen Fædrelandsvennen i sin ledare att Märtha Lousie ska avvisa sig prinsesstiteln, och anser att den inte ska användas i ett kommersiellt sammanhang.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag har valt detta sätt att leva och mitt sätt att tjäna pengar. Jag får inte pengar från staten. Den som driver ett liknande företag betalas, svarade Märtha Louise då.

Under måndagen höll Märtha Louise och Shaman Durek sitt första föredrag i Norge, närmare bestämt i Stavanger. Det var en fullsatt sal med omkring 500 människor i publiken, uppger norska NRK.

Den dialogpräst som närvarade under föreläsningen ledde samtalet från scenen och menade att prinsessan inte förtjänar kritiken.

Annons

– Prinsessen förtjänar inte det hon har blivit utsatt för – något som verkar vara en kollektiv mobbningskampanj, sa dialogprästen Mathiassen.

Prinsessan Märtha Louise inledde i sin tur shamanföreläsningen med ett budskap till pressen.

– För er alla i pressen. Du har ett val i vad du gör och skriver. Även om du tycker att det är deras jobb, har du fortfarande ett val, sa prinsessan Märtha Louise.

”Önskar ha en dialog”

Kung Harald har inte uttalat sig särskilt mycket om hans dotter och den nya pojkvännen. Men däremot uttalade sig kronprins Haakon, 45, för första gången om systerns affärsverksamhet under tisdagen.

– Vi följer vad som har sagts och skrivits. Det vi önskar är att ha en dialog med min syster, särskilt kring titulering och affärsverksamhet, säger norska kronprinsen till NRK.

Efter Märtha Louises kritik mot pressen, valde Haakon att istället hylla media.

– Kungahuset har ett bra samarbete med media. Pressen gör ett viktigt jobb för det norska samhället, säger kronprins Haakon.

Annons

Norska hovet har också meddelat att de kommer inleda en dialog med prinsessan om användningen av den kungliga titeln.

– Vi fortsätter med debatten om vad som sagts och kommer att vara i dialog med prinsessan i samband med marknadsföringen av hennes affärsverksamhet, skrev kommunikationschef Guri Vare till NRK förra veckan.

FOTO: TT/Lise Åserud

Annons