LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Kronprins Frederiks barn flyttar till skola i Schweiz

17 okt, 2019 
Malin Ljung
Kronprins Frederik och Mary flyttar barnen till Schweiz
Mitt under skolterminen väljer danska kronprins Frederik och kronprinsessan Mary att flytta barnen från Danmark.
Nu ska de studera i Schweiz, något många reagerar på och samtidigt som de uttrycker en oro för barnen.
Annons
Kronprinsessan Victorias dans från Vietnam-besöket gör succé: ”Härliga moves”Brand logo
Kronprinsessan Victorias dans från Vietnam-besöket gör succé: ”Härliga moves”

De danska kungligheterna lämnar en efter en landet. Åtminstone på pappret.

Först ut var prins Joachim, 50, och hustrun Marie, 43, som med familjen lämnade Danmark för att kommande året bo i Frankrike, där prinsen ska gå en kvalificerad militär ledarskapsutbildning fram till sommaren 2020.

Flytten har dock kritiserats av Joachims exhustru, grevinnan Alexandra, 55. Orsaken är att att prinsparet bara tog med sig sina gemensamma barn till Frankrike, medan de äldsta sönerna som Joachim har med Alexandra prins Nikolai, 20, och prins Felix, 17, fortfarande är kvar i Danmark. Nikolai har nyligen flyttat hemifrån, medan Felix bor hos sin mamma.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag ska inte besluta vad han vill och självklart är det här en stor och spännande utmaning för honom. Men det är fint när man är två föräldrar som uppfostrar ett barn, sa hon för några veckor sedan.

Frederik och Mary flyttar barnen från Danmark

Nu höjs även ögonbrynen efter att kronprins Frederik och prinsessan Mary valt att skicka sina samtliga barn utomlands.  Prins Christian, 14, prinsessan Isabella, 12 och tvillingarna Vincent och Josephine, 8, har mitt under skolterminen förflyttats till skolan Lemania-Verbier – som anses vara en av Schweiz bästa internationella skolor.

Annons

Orsaken till det hastiga beslutet har inte kronprinsparet uttalat sig om, däremot är det vida känt att skolan de gått på i Danmark varit skandalomsusad senaste tiden. Bland annat har det kommit fram att det förekommer hot om våld varit vardagsmat för eleverna som går på skolan.

Skolan har förvisso nekat till anklagelserna, och det danska hovet har inte uttalat sig om skandalen.

Danska kronprinsbarnen byter skola till Schweiz
De danska kronprinsbarnen byter skola, nu ska de pluga i Schweiz.

Enligt Svensk Dam är många nu oroliga för hur det ska påverka det danska kronprinsparets barn att mitt i en termin flytta till ny skola, bland annat för att de kommer förlora viktig tid i skolan.

Prins Nikolais avhopp från skolan

Under hösten 2018 skakades danska hovet av att prins Nikolai efter bara några veckor hoppade av sin militärutbildning. Nu går han istället på Copenhagen business school.

Prins Joachim har i efterhand erkänt att det var han som pressade sonen att gå i hans fotspår, genom att skrivas in på militärutbildningen.

– Med facit i hand så skulle jag givetvis ha lyssnat mer på min hustru och inte pressat honom så hårt. Men jag ser det hela som en lärdom, inte något nederlag, varken för mig eller Nikolai, säger prins Joachim till Billed Bladet.

FOTO: TT

Annons