LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Krismöte vid Estelles skola efter kidnappningskämt

10 okt, 2018 
Malin Ljung
Prinsessan Estelles skola Campus Manilla i krismöte
För två månader sedan började en förväntansfull prinsessan Estelle på skolan Campus Manilla. Nu skakas skolan av att elever skämtat om att kidnappa prinsessan.
Annons

I augusti började prinsessan Estelle, 6, förskoleklass vid Campus Manilla i Stockholm. Iklädd en blå blus, rosa jacka och ett stort leende anlände en spänd och förväntansfull prinsessa till skolan – hand i hand med sina föräldrar kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Det var kronprinsessparet som själva gjort valet av skola till dottern, men det var osäkert in i det sista om Estelle skulle gå där. Orsaken var att Campus Manilla under våren drabbades av en stor konflikt mellan ledning, styrelse och inflytelserika familjer. Till slut tvingades rektor Maija Möller Grimakova att sluta, något som fick många föräldrar att protestera.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Under onsdagskvällen rapporterade Aftonbladet att det åter igen stormar runt skolan, och prinsessan Estelle ska ha hamnat i centrum. Enligt uppgifter till tidningen ska elever vid skolan ha skapat ett stängt Instagram-konto där de ska ha kränkt flera andra elever på skolan. Bland annat ska starka reaktioner ha uppstått när elever skrivit ”om jag kidnappar prinsessan Estelle på lunchrasten, hur mycket borde lösensumman vara då?”. Man ska även ha använt sig av hashtaggen “prinsessanifara”.

Annons

Kontot ska ha raderats kort efter att det upptäcktes och det även framkommit vilka som låg bakom det.

– Kontot och inläggen kom som en stor chock, med avancerade påhopp. Det är väldigt allvarligt, säger en person med insyn i skolans verksamhet till Aftonbladet.

Flera föräldrar har utöver detta larmat om att elever drabbas av våld och hot på skoltid. Något som även Skolinspektionen ska ha informerats om då det skickats in en orosanmälan där föräldrar är förskräckta över situationen och kallar den “urartar och är ohållbar”. Det ska förekomma både psykiskt och fysiskt våld mot andra elever och det är flera som är så rädda att de inte ens vågar gå till skolan längre.

Så sent som förra veckan inledde Skolinspektionen en extra utredning av skolan, men då med anledning av de anmälningar om mobbing och elitism som inkommit under våren. Till tidningen säger Skolinspektionen att de tar situationen på stort allvar.

Annons

Den nytillsatta rektorn vid Campus Manilla, Carina Hagström-Bergh, skriver i ett mejl till Aftonbladet att de välkomnar Skolinspektionens utredning. Hon är dessutom starkt kritisk till Instagram-kontot som använts för att kränka andra elever, däribland prinsessan Estelle.

– Den här typen av kränkningar får konsekvenser för berörda, skriver hon i ett mejl. Det är totalt oacceptabelt att det sker. Så fort det kom till vår kännedom stängdes kontot omedelbart ned. Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder för att det här inte ska ske igen, säger Hagström-Bergh till tidningen.

Efter kidnappningskämtet om prinsessan Estelle har skolan informerat hovet om händelsen.

– Skolan har hanterat den uppkomna situationen. Hovet har inarbetade säkerhetsrutiner via Säpo. I övrigt kommenterar vi inte säkerhetsfrågor, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i ett sms till Aftonbladet.

Campus Manilla är en friskola med klasser från förskoleklass upp till gymnasium finns.

FOTO: Ibl

Annons