Hovets nya besked om drottning Silvia efter sjukdomarna

Kungaparet har flytt folket och storstaden.
På Instagram berättar hovet om drottning Silvia och kungens isolering.
Slå på ljud

2016 blev drottning Silvia så pass sjuk att kungafamiljens födelsedags- och julfirande fick avbrytas. Drottningen fördes då till Danderyds sjukhus efter att ha drabbats av yrsel på sin födelsedag och blev kvar i två nätter innan hon skrevs ut.

I våras blev drottningen så pass sjuk att hon var tvungen att ställa in en resa till Luxemburg för att närvara vid vännen storhertigen Jean av Luxemburgs begravning.

– De hade många gemensamma intressen, bland annat scouterna. De hade flera intressen som band dem samman, sa Margareta Thorgren, presschef vid hovet, om kungens relation till storhertigen till Expressen.

Kungens nya ord om oron

Nu är drottningen och kungen oroliga – precis som många andra – för coronaviruset. De är även i riskgruppen, så kungen och drottningen har isolerat sig på slottet Stenhammar utanför Flen och avstår nu från att träffa barn och barnbarn. Allt för att minimera risken för att bli smittade. Kungaparet har dessutom rensat sin kalender med uppdrag. 

Kungen uttryckte sin oro för viruset i sitt tal häromdagen:

– Många är oroliga: för sin hälsa, för sina anhöriga, för sin försörjning. Vi är i ett läge som kräver ansvarstagande för sig själv och andra, sa han då och fortsatte:

– Jag och drottningen och vår familj försöker i så stor utsträckning som möjligt leva efter just de här råden. Nu behöver alla i Sverige, du och jag, göra allt vi kan för att hjälpas åt.

Stora ändringen för kungaparet

Kungaparet hyser den största respekt för viruset och ser till att träffa så få människor som möjligt. De uppdrag som de måste sköta trots viruset sker via digitala videomöten, tillsammans med kronprinsessan Victoria, 42, och prins Daniel, 46, som hålls befinner sig på Haga slott.

Hovet bekräftar att kungaparet har tagit sin tillflykt till landet:

”Kungen och Drottningen befinner sig sedan en tid tillbaka på Stenhammars slott i Södermanland. Via videolänk höll Kungaparet och Kronprinsessparet i dag ett sammanträde med hovets tjänstemän för att med anledning av coronaviruset omplanera kommande aktiviteter och program.”

FOTO: Instagram/TT/ Janerik Henriksson /

SENASTE NYTT!