Hovets besked: Därför får inte prinsparet ledigt

Hovets besked om prinsparet

Det är höstlovsvecka för många och kronprinsessan Victoria och prins Daniel är just nu på hemlig semester.
Men inte alla kungligheter får ledigt.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia tvingas jobba – och nu ger hovet besked om varför, skriver Svensk Damtidning.

Det har varit en omskriven höst för den svenska kungafamiljen. I början av oktober meddelade hovet att kungen beslutat sig för att flera av hans barnbarn inte längre ska ingå i kungahuset. Beslutet gäller prins Carl Philips, 40, och prinsessan Sofias, 34, samt prinsessan Madeleines, 37, och Chris O’Neills, 45, barn.

”Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skrev hovet på kungahusets hemsida.

Carl Philip, Sofia och Madeleine uttryckte sig alla positivt angående kungens beslut och i en exklusiv intervju med Dagens Nyheter berättade Carl Philip och Sofia att beskedet även påverkar dem.

– Långsiktigt kommer det att bli friare även för oss, förklarade prinsessan Sofia.

Hovets besked om prinsparet

Trots att prins Carl Philip och prinsessan Sofia kommer att få färre kungliga uppdrag i sitt schema har de haft en hektiskt tid de senaste veckorna. Prinsparet är just nu aktuella med sin stiftelse där de arbetar mot näthat och att förbättra klimatet för unga på nätet. I dagarna sjösatte de dessutom en kampanj med titeln Nej till näthat vilket upptagit parets tid under en längre tid, vilket Svensk Damtidning rapporterat om.

I och med att det just nu är höstlovsvecka för många runt om i landet kan en ana att även prinsparet nu skulle få njuta av några dagars ledighet. Kronprinsessan Victoria, 42, och prins Daniel, 46, är enligt Svensk Damtidning på semester på hemlig ort med prinsessan Estelle, 7, och prins Oscar, 3, – men Carl Philip och Sofia tvingas arbeta.

Nu berättar hovet anledningen till att Carl Philip, Sofia och sönerna prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2, inte är lediga.

– Prinsparet har flera engagemang den här veckan, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning och fortsätter:

– Deras barn är ju fortfarande i förskoleåldern och det fungerar ju inte riktigt på samma sätt med höstlovet när man inte har skolbarn.

FOTO: TT/Karin Törnblom, TT/Magnus Sandberg

SENASTE NYTT!