Hovets besked: Barnen tillhör inte längre kungahuset

Hovets plötsliga besked: Barnen tillhör inte längre kungahuset

Idag kom uppgifter från kungliga hovet att kung Carl Gustaf har beslutat om förändringar i det svenska kungahuset.
Beslutet innebär att flera av kungen och drottningens barnbarn inte längre kommer att vara en del av kungahuset.

Idag kom en överraskande nyhet från Kungahuset. I en kommuniké presenterad av riksmarskalk Fredrik Wersäll meddelas att kung Carl Gustaf, 73, fattat ett beslut angående fem av sina barnbarn. De kommer inte längre att kallas Kungliga Högheter.

ANNONS: Den rosa granaten – ett överfallslarm att ha i väskan, för stunder då du känner dig otrygg!

Beslutet innebär att prinsessan Madeleines och maken Chris O´Neills barn, prinsessan Adrienne, prins Nicolas och prinsessan Leonore, inte längre kommer att tillhöra det kungliga huset. Detsamma gäller för prins Carl Philips och prinsessan Sofias barn, prins Alexander och prins Gabriel.

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skriver hovet på kungahusets hemsida.

Vid födseln har barnen tilldelats hertig- och hertiginnetitlar, något som de kommer att behålla även i framtiden.

Prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och prinsessan Sofia kommer fortsätta verka inom de ideella stiftelser och verksamheter som de grundat och som de valt att engagera sig i.

Därutöver utför de officiella uppdrag i den utsträckning H.M. Konungen så beslutar”, skriver hovet.

Kronprinsessan Victoria och kungen

Nu blir fokus på kronprinsessparet ännu större. I kommunikén står att läsa att kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel är Sveriges främsta representanter.

H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan är, tillsammans med H.M. Drottningen och H.K.H. Prins Daniel, Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater”, står det i pressmeddelandet.

Aftonbladets kungliga expert, Jenny Alexandersson, ger sin analys i Aftonbladets livesändning.

– Det är en stor förändring, för familjen och för kungahuset. Det förändrar inte vårt statsskick, men det är en stor sak för monarkin, säger Jenny Alexandersson och fortsätter:

– Det blir en väldigt stor frihet för barnen, de kommer att leva sitt liv efter eget huvud. Utan dessa titlar är de fria att studera vad de vill. Det kanske är en guldsits i det, att man har ett ben i den kungliga världen och en mer fri.

– Kanske har man känt att det är läge att gå ut med det här beslutet nu. Madeleine får ofta frågor om var hennes barn ska gå i skolan.

Hon förklarar hur ändringen i kungahuset kan komma att ge uttryck.

– Det kan betyda att vi kommer att se barnen mer sällan. Det kan även betyda att vi kommer att se Carl Philip och Sofia, och Madeleine och Chris mer sällan, förklarar Jenny Alexandersson.

Andra experters analyser

Expressens kungliga krönikör Karin Lennmor ger även hon sin analys av kungens beslut.

– Även jag fick lite hicka när det här kom. Det var fullständigt oväntat att kungen skulle göra det här draget. Jag misstänker att det här har föregåtts av ett familjeråd på Drottningholms slott, eller att det har diskuterats på Solliden under sommaren. Jag tror att det handlar om en omsorg från prins Carl Philip och prinsessan Madeleine om deras barn. De vill frigöra sina barn från de kungliga bojorna, säger hon i Expressens livesändning.

Andra experter tror att det kan finnas ekonomiska skäl bakom beskedet.

– Det kan handla om ekonomiska skäl, kungafamiljen har ju växt med många nya barn, och man har bett om större apanage, men det kan också ha andra orsaker, säger den förre hovreportern Sten Hedman till Expressen. Han fortsätter:

– Till exempel Madeleine kan man tänka att de anser att hon kan, tillsammans med maken, försörja barnen på egen hand.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall skriver i en krönika sina tankar om beslutet.

Nu har kungen tagit ett historiskt beslut och orsaken kan vi bara spekulera om. Men om ni frågar mig så tror jag att svaret finns på andra sidan Atlanten”, skriver han och fortsätter:

Jag är övertygad om att kungen har gjort detta för att lätta på trycket kring prinsessan Madeleines barn. Nu kan Leonore, Nicolas och Adrienne leva ett undanskymt liv i USA – utan förpliktelser. Detsamma kommer även gälla Carl Philips barn.

I sin krönika ger Johan T Lindwall även en djupare bild om svenska folkets uppfattning i frågan om kungliga titlar.

Svensk Damtidning gjorde i vintras vår årliga SIFO-undersökning och en av frågorna var: Vilka medlemmar i kungafamiljen tycker du ska ha rätt att få prins- och eller prinsesstitlar? Övervägande av dem som svarade tyckte inte att prinsessan Madeleines eller prins Carl Philips barn skulle få ha kungliga titlar. Däremot var närmare 70 procent av de tillfrågade säkra på att de ville att kronprinsessan Victorias och prins Daniels barn skulle ha titlar.

FOTO: TT, Kungahuset