Hovet om oron – därför tvingas kung Harald ställa in uppdrag

Hovets ord efter oron – därför tvingas kung Harald ställa in uppdrag

Hela Norge var i chock när beskedet om Ari Behns bortgång kom.
Men att fortsätta livet som innan verkar vara svårt för både drottning Sonja och kung Harald som har ställt in planerade uppdrag.

Det var på juldagen som det tragiska beskedet kom, om att norska Ari Behn hade gått bort endast 47 år gammal.

– Det är med sorg i hjärtat som vi, de allra närmaste anhöriga till Ari Behn, idag måste meddela att han har tagit sitt eget liv, meddelade familjens talesperson Geir Håkonsund till NRK.

Ari Behn, som tidigare varit gift med prinsessan Märtha Louise, 48, men paret skilde sig år 2016. Efter sig lämnade han tre barn efter sig, Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11.

”En god vän”

Redan samma dag uttalade sig även drottning Sonja, kung Harald, kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon om den tragiska händelsen.

– För oss var Ari en god vän, en kär familjemedlem och en fantastisk onkel, som vi delade många av livets små och stora ögonblick med. Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet om hans död. Vi tyckte alla väldigt mycket om Ari.

3 januari begravdes Ari Behn och Oslo domkyrka var fullsatt. Människor köade tidigt på fredagsmorgonen för att få en plats i kyrkan för att ta farväl av Ari.

Inställda uppdrag

Hur livet fortsätter efter denna tragiska bortgång är såklart olika för alla. En person som har det tufft är kung Harald, som efter begravning ställt in planerade uppdrag.

Under tisdagen skulle nämligen kung Harald delta i i öppningen av oljefältet Johan Sverdrup, en produktion som startade redan förra året i oktober. Men detta har nu avbrutits och i ett uttalande på norska kungahusets officiella hemsida anges skälet att den sista tiden varit påfrestande.

Detta skulle egentligen blivit kung Haralds första uppdrag efter Ari Behns död.

Det är inte bara kung Harald som ställt in, utan även drottning Sonja avbröt sitt första uppdrag efter att dödsdagen tillkännagavs, då hon dagen innan Aris begravning skulle ha deltagit i en utställning som ägde rum i Henie Onstad Art Center, Bærum.

FOTO: Andreas Fadum/TT

SENASTE NYTT!