Artikeln innehåller reklamlänkar

Därför har det inte kommit nya bilder på hela kungafamiljen

Därför har det inte kommit några nya bilder på kungafamiljen.

Kungen har beslutat att fem av barnbarnen inte längre kommer att tillhöra kungahuset. Beskedet kom under måndagen.
Nu ger hovet ett nytt besked om framtiden för kungafamiljen.
– Har varit svårt, menar hovets informationschef Margareta Thorgren.
Kronprinsessan Victorias dans från Vietnam-besöket gör succé: ”Härliga moves”
Slå på ljud

Ett par dagar har gått sedan det kungliga hovet meddelade att kung Carl Gustaf, 73, beslutat att prinsessan Madeleine, 37, och prins Carl Philips, 40, barn inte längre kommer fortsätta tillhöra kungahuset.

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skrev hovet på kungahusets hemsida.

ANNONS: Den rosa granaten – ett överfallslarm att ha i väskan, för stunder då du känner dig otrygg! (länk till Aller media shop)

När nyheten var ute följde hovet upp med en presskonferens där riksmarskalk Fredrik Werwäll berättade mer om beslutet.

– Det är en tillfällighet att det händer just nu, det är en diskussion som pågått i kungafamiljen i flera år, vilket är en funktion att kungafamiljen blivit väldigt stor, sa Fredrik till SVT.

Under presskonferensen förklarade riksmarskalken att hela familjen varit delaktig i diskussionen och att beslutet ger Leonore, Nicolas, Adrienne, Alexander och Gabriel en friare framtid. Både prins Carl Philip och prinsessan Madeleine meddelade senare i varsitt inlägg på Instagram att de är positiva till ändringen och att de också ser det som att barnen kommer att få fler valmöjligheter i livet.

Tidigare idag gick Hovet ut med informationen att Leonore, Nicolas och Adrienne inte längre ska tillhöra Kungl. Huset. Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skrev prinsessan Madeleine i sitt inlägg.

”Har varit svårt att samla alla familjemedlemmar”

De senaste åren har det blivit svårare för kungafamiljen att samlas, vilket delvis har berott på att prinsessan Madeleine flyttat till USA ihop med maken Chris O’Neill, 45, och barnen. Det har därför blivit allt mer klurigt för hovet att ta fotografier på hela familjen samtidigt, vilket tidigare har gjorts under bland annat sommaren.

För Hänt berättar hovet informationschef orsaken till varför de samlade familjebilderna lyst med sin frånvaro:

– Anledningen till att det har gått lång tid sedan senaste bilden är att det har varit svårt att samla alla familjemedlemmar vid ett tillfälle. Vi vet att det är stor efterfrågan på familjebilder, så under sommaren valde vi att lägga ut bilder på respektive familj istället, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Hänt.

Men trots att det nu var ett tag sedan vi sist såg familjen samlad på bil ger nu hovet positiva besked om framtida fotograferingar.

– Men det är högst troligt att det blir fler bilder på hela familjen framöver, säger Margareta Thorgren.

FOTO: TT/Suvad Mrkonjic

FRÅN FÖRSTASIDAN