Hovet bekräftar: Förbudet hävs på slottet – sanningen om kungens fester

kungliga fester

När kungen ställer till med fest så tänjer man på gränserna.
Nu bekräftar hovet förbudet som hävs när gästerna festar på slottet.
– Det bjuds på cigg och cigarrer, säger säger en tidigare gäst.
Prinsessan Sofia oigenkännlig – bilderna innan hon blev prinsessa
0:30

Efter reklamen: Prinsessan Sofia oigenkännlig – bilderna innan hon blev prinsessa

(0:30)

Slå på ljud

Vad är väl en bal på slottet? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles, alldeles underbar! När kungen bjuder in till festligheter snålas det inte. Alla gäster ska ha det bra och alla gäster bjuds på det ena och det andra!

Tidigare gästen avslöjar vilda festerna på slottet

Emma Frans, 40, medicinsk forskare och programledare vet exakt hur dessa kungliga tillställningar kan gå till. Hon har nämligen varit bjuden på middag med självaste kungen och i ett avsnitt av Fördomspodden berättar hon om tillställningen som bjöd på något oväntat.

– Det blir allt svårare att säga vad man egentligen tycker om monarkin när man tackat ja till att ta emot medalj från kungen, säger Emil Persson som påstående i podcasten varpå Emma ger det oväntade svaret.

– Ja man blir ju köpt, men det blev jag redan i slutet av 2019 när jag var på en kungamiddag och det där är ju jättesmart av dem att de har det där. För de bjuder in en på en väldigt glassig middag, man får röka inomhus och sånt gillar jag. Det bjuds på cigg och cigarrer, det gillar jag också. De har öppen bar. Men just det där med inomhusrökning på slottet, det var där jag blev köpt av kungahuset.

Rökte du med kungen?

– Nej, jag vågade inte gå i närheten av kungen.

Vidare förklarar Emma att det var relativt uppdelat mellan gästerna och kungligheterna, de satt nämligen på olika sidor av bordet.

Hovet bekräftar rökningen på slottet

Så ligger det någon sanning i detta? Jo, när Hänt når hovet bekräftar även de att rökförbudet på slottet hävs vid festerna.

”Det råder generellt rökförbud på Kungl. Slottet. I samband med galamiddagar upphävs dock detta förbud i några av de stora salarna”, skriver hovet i ett mail till Hänt.

FOTO: FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN