Hårda kraven på kronprinsessan Victorias nya hovmarskalk Lena Bartholdson

Efter hovets nya besked: Hårda kraven på kronprinsessan Victorias högra hand

För två veckor sedan kom uppgiften att en ny hovmarskalk utsetts för att vara kronprinsessan Victorias högra hand. Och det är en hel del krav som ställs på den nya hovmarskalken, Lena Bartholdson.

Kronprinsessan Victoria, 43, har ett hektiskt liv med många officiella framträdanden, både på egen hand och tillsammans med maken prins Daniel, 45. För att hålla koll på sitt digra schema har hon till sin hjälp en hovmarskalk.

ANNONS: Redo för sol, bad och picknick? Fynda sommarens bästa picknickfilt här!

För ett par veckor sedan meddelade hovet att Kung Carl Gustaf utsett Lena Bartholdson, 49, som ny hovmarskalk med specifika uppgiften att ansvara för planering och genomförande av kronprinsessan Victorias och prins Daniels enskilda och gemensamma program.

”Jag ser mycket fram emot att stödja Kronprinsessan i hennes viktiga roll som blivande statschef och att tillsammans med kollegorna få arbeta med planeringen, genomförandet och uppföljningen av Kronprinsessparets verksamhet”, har Lena Bartholdson sagt i ett pressmeddelande från hovet.

För Lena Bartoholdson, som tillträdde tjänsten den 19 augusti, innebär det nya jobbet att vara kronprinsessan Victorias högra hand. Och med det viktiga uppdraget kommer stort ansvar – på många sätt.

I Aftonbladet berättar de kungliga experterna Jenny Alexandersson och Sara Ericsson mer om det tuffa åtagandet.

– Kungen och kungafamiljen anställer gärna folk som har erfarenhet från det politiska livet och från försvarsmakten. De vill ha någon stabil med mycket kunskap och erfarenhet, säger Jenny Alexandersson.

Krav på diskretion

Och relevant erfarenhet har Lena Bartholdson verkligen. Hon är i grunden statsvetare och har senast varit chef för sekretariatet för säkerhetspolitik, internationella relationer och analys i Försvarsdepartementet. Tidigare har hon varit chef för säkerhetspolitiska enheten vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Lena Bartholdson har också tjänstgjort vid ambassaden i Pretoria och arbetat inom organisationen Folk och Försvar, varav fem år som generalsekreterare.

Med det imponerande CV:t är Lena Bartholdson väl rustad för den kommande utmaningen.

Experten Sara Ericsson menar dock att det inte är något lätt jobb hon åtagit sig.

– Det är hårda krav på de anställda. De får givetvis försaka mycket. Ständigt på tårna, kunna resa runt med kronprinsessan över hela världen, alla dagar i veckan. Så det privata planet får man nog åsidosätta ganska mycket i den här typen av tjänst, säger Sara Ericsson.

Förutom att ha stor kunskap och lång relevant erfarenhet är en av de viktigaste kriterierna för jobbet att kunna vara diskret.

– Att man kan hålla tyst, helt enkelt. För man får en enorm inblick i kungafamiljens liv när man jobbar med dem så här nära, säger Jenny Alexandersson och fortsätter:

– Jag tänker till exempel på tidigare hovmarskalken Elisabeth Tarras-Wahlberg, hon jobbade ju i över trettio år hos kungafamiljen. Och hon har ju aldrig någonsin avslöjat något eller sagt ett ont ord om kungafamiljen.

FOTO: TT, Kungahuset