Här tar prinsessan Märtha Louise farväl av Ari Behn

Haakon stöttar Märtha louise vid Ari Behns begravning

Oslo domkyrka var fullsatt när Ari Behn begravdes. På plats fanns även den norska kungafamiljen som stöttade prinsessan Märtha Louise och döttrarna i sorgen.
Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ord
Slå på ljud

Redan tidigt under fredagsmorgonen köade människor utanför Oslo domkyrka för att få en plats i kyrkan när Ari Behn skulle begravas.

En av de allra sista att anlända till kyrkan var författarens exhustru, prinsessan Märtha Louise. De två gifte sig 2002 och fick under sina år tillsammans döttrarna Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah. För fyra år sedan meddelade makarna att de skulle skilja sig.

Märtha Louise stöttades av Haakon

I flera bilar anlände de norska kungligheterna och Ari Behns familj till kyrkan bara minuter innan ceremonin började. Kronprinsessan Mette-Marit kom först i en bil tillsammans med barnen prinsessan Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus och Marius Borg.

I bilen bakom kunde man i direktsändningen se hur kronprins Haakon klev ut i sällskap med systern prinsessan Märtha Louise och hennes döttrar. Han fanns vid hennes sida som stöd i sorgen.

Kort därpå kom kung Harald och drottning Sonja.

Ari Behns föräldrar Olav Bjørshol och Marianne Behn kom till kyrkan en halvtimme innan ceremonin började.

Prins Daniels stöd till Ari Behns familj

Prins Daniel var den första kungliga gästen att anlända tillsammans med den nederländska prinsessan Laurentien. Daniel var den enda från den svenska kungafamiljen på plats. Victoria kunde ej medverka under begravningen, men kronprinsessparet hade en stor blomkrans framför kistan med sitt monogram på bandet. När Daniel anlände till kyrkan såg han sorgsen och sammanbiten ut, och satt på raden precis bakom kronprinsessan Mette-Marit och den norska kungafamiljen.

Därför var begravningen öppen

Ari Behns familj tog beslutet att hålla begravningen öppen för allmänheten i linje med författarens egen vilja. Han var omåttligt populär i Norge och hans död har påverkat många. I kyrkan var många tårögda och grät öppet redan innan ceremonin startat.

– Jag vill även påminna om att detta är en familj i djup sorg, vilket jag hoppas att folk respekterar och att ingen tar bilder eller filmer av familjen i kyrkan, sa familjens talesperson Geir Håkonsund före begravningen.

Ari Behn dog den 25 december 2019 efter att ha tagit sitt eget liv, han blev 47 år gammal.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN