Här tar kungen farväl av sin bäste vän Noppe

Hela societeten och halva nöjes-Sverige samlades för att ta farväl av Noppe Lewenhaupt som dog under tragiska former i mars. Även kungen, med stöd av Silvia och Carl Philip, var på plats för att hedra minnet av sin bäste vän.

Stockholmshimmelen låg alldeles grå och tung över Hedvig Eleonora på Östermalm. Redan vid tolvtiden anlände den svarta bilen till kyrkan med kistan. Vännerna Aje Philipson, Erik Lallerstedt och Kicken Lundqvist stod med nedböjda huvuden bredvid bilen, väntandes på att lyfta upp den svarta vackra kistan uppför kyrktrappan.

Vännerna bär kistan till kyrkan.

De sex vännerna bär kistan till kyrkan.

Inne i Hedvig Eleonora trängdes blomsterkransarna bredvid kistan och vännerna Grethe Qviberg, Noppes ex-hustru Grynet Molvig och Tord “Tosse” Magnuson – utan prinsessan Christina som är sjuk i cancer, var alla tidigt på plats.

Ex-frun Grynet var tidigt på plats.

Grynet Molvig var gift med Noppe mellan 1983 och 1996.

Greven och krögaren Carl Adam “Noppe” Lewenhaput har sedan länge varit en folkkär profil. Societeten och stora delar av Nöjessverige promenerade in i kyrkan i god tid före tvåslaget. Tv-profilen Agneta Sjödin, artisten E-Type, sångaren Loa Falkman, designern Lars Wallin, TV4-profilen Steffo Törnqvist, inredaren Lulu Carter, kriminologen Leif GW, H&M:s styrelseordförande Stefan Persson, och sångerskan Anna Book, med tårar i ögonen, kom alla svartklädda.

Anna Book gick med tunga steg.

Anna Book gick med tunga steg.

Noppes änka Lee Lewenhaupt anlände i en svart Mercedes från paradvåningen vid Karlaplan.

Strax före klockorna börjar ringa kommer kung Carl Gustaf, drottning Silvia och prins Carl Philip till Hedvig Eleonora kyrka för att ta ett sista farväl.

Det är en märkbart sammanbiten och rörd kung Carl Gustaf som går in i kyrkan med Silvia och Carl Philip.

Det är en märkbart sammanbiten och rörd kung Carl Gustaf som går in i kyrkan med Silvia och Carl Philip.

Noppe var kungens allra äldsta vän och de två har följt varandra igenom livet. Nu är Noppe borta.

– Det är självklart en tragisk händelse som har hänt. Vi har haft många goda skratt tillsammans, sa kungen om barndomskompisens plötsliga död.

Idag tar stora delar av societeten och nöjes-Sverige tagit ett sista farväl av sin älskade Noppe. 

Idag har stora delar av societeten och nöjes-Sverige tagit ett sista farväl av sin älskade Noppe.

Under begravningsceremonin sjöng Carola Häggkvist en balladversion av Europes “The Final Countdown”, vilket var Noppes sista önskan.

Över 700 personer var på plats i kyrkan och hovpredikanten Hans Rhodins ord i inledningen av begravningsceremonin rörde många till tårar.

– Noppe valde att lämna oss och jordelivet. Han valde att göra det när han tyckte att det var den bästa tidpunkten, när allt var som vanligt, sa Hans Rhodin.

Det var den 1 mars som Noppe Lewenhaupt hittades död i vattnet utanför Djurgården.

Han blev 69 år.

Foto: IBL