Här tar kronprinsessan Victoria över drottningens plats

Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria i Japan

Pressen på kronprinsessan Victoria ökar.
Under tisdagsmorgonen tog hon över drottningens plats, efter kungens drastiska beslut om framtiden.
– Det är en naturlig följd att det är kronprinsessan som deltar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

För två veckor sedan överraskades hela världen av kung Carl Gustafs, 73, meddelande att han utesluter prins Carl Philip, 40, och prinsessan Madeleines, 37, barn från kungahuset. Barnbarnen kommer förvisso ha kvar sin kungliga titlar och de hertigdömen de är tilldelade, men de kommer inte att ha några officiella uppdrag och de kommer inte heller att få ta del av apanaget i framtiden.

Istället kommer prinsessan Leonore, 5, prins Nicolas 4, prinsessan Adrienne, 1, prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2, att få forma sin framtid som de själva vill.

– Det är en diskussion som pågått i kungafamiljen i flera år, vilket är en funktion att kungafamiljen blivit väldigt stor, berättade riksmarskalk Fredrik Wersäll på en presskonferens och fortsatte:

Större press på kronprinsessan Victoria

– Jag tror att man ska vara medveten om att de begränsningar som följer av kunglig börd inte bara är en tillgång. Jag tror att både prinsparet och Madeleine välkomnar att barnen får en friare roll.

Nu kommer istället större fokus ligga på den blivande statschefen – kronprinsessan Victoria, 42, med familj.

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan, berättade Fredrik Wersäll.

Redan nu kan den skarpsynta notera att kronprinsessan Victoria fått ett allt större ansvar. Just nu befinner hon sig i Japan tillsammans med kung Carl Gustaf, och under tidiga tisdagsmorgonen bevittnade hon hur Japans nya kejsare kröntes i Kejsarpalatset i Tokyo.

Därför tog Victoria över drottning Silvias plats

Egentligen var det meningen att drottning Silvia, 70, skulle befinna sig vid kungens sida – men hovets informationschef Margareta Thorgren berättar för Svensk Dam att Silvia överlät sin plats till Victoria.

– Det här är andra gången som kungen närvarar vid ett tronskifte i Japan, och det är en naturlig följd att det är kronprinsessan som deltar vid tronskiftet för den nya generationen, säger hon till tidningen.

Flera kungligheter fanns på plats under kröningen. Förutom den svenska närvaron fanns bland andra även prins Charles, kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, samt kronprins Haakon på plats. Enligt uppgifter finns 2 000 VIP-gäster på plats från 174 olika länder.

FOTO: TT