LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Händelsen utanför kyrkan efter Ari Behns begravning

03 jan, 2020 
Malin Ljung
Ofattbara ögonblicket utanför kyrkan när Ari Behns kista bars ut
När Ari Behns kista fördes ut från Oslo domkyrka väntade hundratals personer för att ta farväl. Men vad som sedan hände på torget berörde många.
Annons

Begravningen av författaren Ari Behn i Oslo domkyrka innehöll många tårar när familj och vänner samlades för att ta farväl av honom.

Ett av de starkaste ögonblicken var när Aris dotter Maud Angelica, 16, höll ett nästan tio minuter långt minnestal om sin far. Med mamma prinsessan Märtha Louise vid sin sida berättade hon om hur fin han var, hur han uppmuntrade döttrarna i deras intressen – men också om hur smärtsamt det är att inte fått säga hejdå.

– Vår kära älskade pappa. Jag hoppas att du vet hur stolt vi är över dig. Över den person vi har som pappa. Du pratade med alla och hyllade alla. Du inspirerade mig så otroligt. Du gav mig så varma kramar. Du var också en glittrande diamant, avslutade Maud sitt tal.

Inte ett öga var torrt efter de känslosamma orden, och kort därpå bröt Ari Behns bror ihop flertalet gånger när han skulle hålla sitt minnestal.

Kronprins Haakon var en av kistbärarna

Efter nästan en och en halv timme i kyrkan var ceremonin slut och kistan bars ut av bland andra kronprins Haakon. Familjen Behn och kungafamiljen slöt upp utanför kyrkan i centrala Oslo när den vita kistan lyftes in i begravningsbilen. Alla kramade om varandra och många grät öppet.

Annons

Familjen hade valt att ha begravningen öppen för allmänheten, men av de 900 platser inne i kyrkan var 300 reserverade för familj och särskilt inbjudna. Istället hade hundratals personer samlats utanför Oslos domkyrka för att hedra Ari Behn, och när kistan lyftes in i bilen och kördes iväg uppstod total tystnad runt torget.

Starka bilderna utanför kyrkan

Det enda som hördes i sändningen i flera minuter var fåglar som kvittrade och några kameror som tog bilder, i övrigt var det knäpptyst och man skulle kunna höra en nål falla trots att hundratals människor var samlade mitt i centrala Oslo.

Ögonblicket berörde många, och i NRK:s direktsändning var reportrarna märkbart tagna av vad de bevittnat.

– Som ni säkert la märke till så var det så tyst på platsen runt om kyrkan att det var fotografernas blixtrar och några snyftningar. Folk stod helt stilla tills bilen var borta. Medan vi ser bilderna ur avslutningen är det nästan svårt att finna ord efter att vi sett det här. Talen från Aris dotter kommer gå in i historien.

Enligt uppgifter till NRK är det okänt var Ari Behn kommer att begravas.

FOTO: TT

Annons