LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Första bilden på prins Joachim – efter svåra sjukdomen

12 aug, 2020 
AvLovisa Ström
Prins Joachim
Många blev omskakade när nyheterna att prins Joachim hade drabbads av en blodpropp nådde omvärlden.
Tre veckor har snart gått sedan den hemska händelsen.
Nu visar den danska kungafamiljen upp en bild på prinsen för första gången sedan sjukdomen.
Annons
Första bilden på prins Joachim efter sjukdomenBrand logo
Första bilden på prins Joachim efter sjukdomen

Det var i slutet av juli som de hemska nyheterna om att den danska prins Joachim hade blivit akut förd till sjukhus kom ut. En stor oro började sprida sig och det som sjukvårdspersonalen till en början trodde kunde tas i det lokala sjukhuset visade sig vara mycket allvarligare än så, och prinsen blev snabbt flyttad till ett större sjukhus i närheten. Han hade varit på familjens vinslott i Frankrike tillsammans med sin hustru Marie och sina fyra barn när han plötsligt hade fallit ihop – något som senare skulle visa sig ha orsakats av en blodpropp i hjärnan.

Nu visar den danska kungafamiljen upp en bild på prinsen för första gången sedan den traumatiska händelsen.

Om sjukdomen

Då det är väldigt ovanligt att få en stroke i Joachims unga ålder var det många som blev chockade när de fick reda på vad som hade hänt. Men någon vecka efter händelsen gick huvudläkaren Helle Klingeberg Iversen ut och förklarade vad han trodde hade orsakat prinsens plötsliga blodpropp. Han sa att det berodde på en “plötslig dissektion av en artär” och att prinsens stroke hade sitt ursprung i halspulsådern. Blod hade nämligen samlats mellan skikten i själva artärväggen och gjort att kärlet smalnades av, vilket i sin tur ledde till att blodproppen bildades.

Annons

Enligt uppgifter till danska B.T ska Joachims propp ha varit ganska stor, men läkarna är tydliga med att säga att proppens storlek inte har någonting med hans tillfrisknande att göra. Tvärtom verkar prinsens återhämtning se väldigt ljus ut, och i ett pressmeddelande kom det danska hovet med de goda nyheterna att han vakren kommer få några fysiska följder eller andra men som följd av blodproppen.

Han kommer med andra ord återhämta sig bra, men kommer i framtiden få äta blodförtunnande medicin samt gå på regelbundna undersökningar.

Den första bilden på prinsen

Det är under onsdagen som den danska kungafamiljen lägger upp en bild på prinsen för första gången. Bilden är på Joachim och Kronprinsen Frederik, som har åkt till Frankrike för att hälsa på sin bror på deras franska slott Château de Cayx.

“Igår återvände Kronprinsen från Frankrike, där han har besökt sin bror Prins Joachim, Prinsessan Marie och parets två barn på Château de Cayx”, skriver de under bilden.

Joachim ser omskakad ut efter den tuffa tiden, men glad över att ha sin bror vid sin sida. Angående hans tillstånd skriver dem:

“Prins Joachim återhämtar sig fortfarande, men behöver fortfarande fred runt honom.”

I kommentarsfältet är det många som skickar honom deras omtanke och önskar honom ett fortsatt bra tillfrisknande.

FOTO: Instagram, Kongehuset, Ida Marie Odgaard

Annons