LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Efter sjukdomsbeskedet – Mette-Marits frånvaro väcker frågor

08 nov, 2019 
AvIda Gustafsson
Mette-Marits frånvaro efter sjukdomsbeskedet
Efter beskedet att Norges kronprinsessa Mette-Marit lider av lungfibros har hon emellanåt lyst med sin frånvaro.
Nu saknas hon återigen under ett kungligt uppdrag vilket väcker frågor om Mette-Marits hälsa.
Annons
Märtha Louise svar om prinsesstiteln efter kritikenBrand logo
Märtha Louise svar om prinsesstiteln efter kritiken

För ett år sedan kom det chockerande beskedet att Norges kronprinsessa Mette-Marit, 46, drabbats av en ovanlig variant av lungsjukdomen lungfibros. En sjukdom som ofta ger symtom som torrhosta, andfåddhet, viktnedgång och trötthet. Enligt pressmeddelandet som skickades ut av det norska hovet hade Mette-Marit själv vetat om sin diagnos länge, men valt att hålla det hemligt för allmänheten.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa kronprinsessan Mette-Marit själv i pressmeddelandet, som Svensk Damtidning tog del av.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

I samband med beskedet meddelade det norska hovet att Mette-Marit under en period skulle ta det lugnt och minska sina kungliga åtaganden. Kronprinsessans frånvaro var även anledningen till att Mette-Marit valde att gå ut med sin sjukdom.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv, berättade Mette-Marit i pressmeddelandet.

Annons

Mette-Marits frånvaro väcker frågor

Kort efter att Mette-Marits sjukdom offentliggjordes uttalade sig kronprinsessans make, kronprins Haakon, 46, i en intervju med norska NRK. I intervjun berättade han ärligt att de inte vet hur framtiden ser ut för Mette-Marit.

– Det är lungfibros. Det kommer att bli en situation som kräver mer utredning och vi kommer att få reda på mer saker allteftersom, men det finns också saker som vi inte kommer att få svar på, alltså kommer vi att få leva i ovisshet. Så tror jag verkligheten kommer att se ut, berättade Haakon vid tillfället.

Sedan förra hösten har Mette-Marit då och då lyst med sin frånvaro vid kungliga uppdrag där Haakon istället medverkat själv. Vid ett tillfälle gjorde kronprinsparets dotter, prinsessan Ingrid Alexandra, 15, inhopp i sin mammas ställe.

Nu har Mette-Marit återigen uteblivit från ett kungligt uppdrag – under en galamiddag på det norska slottet medverkade kung Harald, 82, och drottning Sonja, 82, men kronprins Haakon hade inte Mette-Marit vid sin sida. Mette-Marits frånvaron fick många norrmän att undra hur det egentligen står till med kronprinsessans hälsa.

Svensk Damtidning kommer däremot med lugnande besked. Tidningen har pratat med en expert som berättar att ”Mette-Marit är frisk nog att jobba – även om hon numera gör det i en lite långsammare takt.”

FOTO: TT/ Ola Vatn, TT/Elmar Kremser

Annons