LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Prinsessan Ingrid Alexandra hjälper till efter Mette-Marits sjukdom

23 nov, 2018 
AvLotta Gray
Metter-MArits dotter Ingrid Alexandra
Nu steppar sjuka kronprinsessan Mette-Marits dotter in för att täcka upp för mamma. Det är en stolt kronprins Haakon som guidar henne.
Annons

För en månad sedan skickade norska hovet ut ett pressmeddelande med ett tråkigt besked, kronprinsessan Mette-Marit, 45, har drabbats av en ovanlig variant av lungfibros, en lungsjukdom. Hon meddelade att hon skulle vila och ta det lugnt från sina åtaganden under en period.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv, säger hon i ett pressmeddelande som Svensk Damtidning fått ta del av.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Och nu kliver dottern, prinsessan Ingrid Alexandra, 14, in för att täcka upp för sin sjuka mamma. Det var under en heldag som hon, bredvid sin pappa, kronprins Haakon, både döpte ett fartyg, körde hundspann, matade sälar och avslutade kvällen med en stor galamiddag.

Annons

Kan inte bli frisk

Allt detta under bravur och det var en stolt pappa som guidade dottern genom den ärofyllda dagen.

Symtomen för den kroniska sjukdomen lungfibros är bland annat torrhosta, andfåddhet, viktnedgång och trötthet. Det finns inget botemedel, däremot finns mediciner som kan bromsa upp sjukdomsförloppet. I vissa fall är lungtransplantation ett nödvändigt livsförlängande ingrepp.

Enligt Mette-Marits läkare Kristian Bjørø finns ingen förklaring till varför just hon drabbats av den allvarliga sjukdomen. Han har behandlat kronprinsessan i flera år och säger att sjukdomsförloppet hittills varit långsamt.

– Kronprinsessan kommer att behöva gå igenom ytterligare utredningar framöver och också gå igenom försök till behandling. Vid tillstånd som det kronprinsessan har, är det vanligt att vi samarbetar med utländska kompetenser, säger han.

Men det råder inga tvivel om att Ingrid Alexandra axlar rollen utan några som helst problem trots sin ringa ålder.

FOTO: IBL

Annons