Prins Daniel tar över efter prinsessan Sofia

Prins Daniel tar över efter prinsessan Sofia.

Bara dagar har gått sedan kungen tog beslutet att minska kungahuset.
Men redan nu har förändringar gjorts gällande kungafamiljens olika positioner.
Nu står det klart att prins Daniel tar över ett av prinsessan Sofias uppdrag.

I början av veckan släppte kung Carl Gustaf, 73, beskedet att prinsessan Madeleine, 37, och prins Carl Philips, 40, barn inte längre kommer att tillhöra kungahuset. Prinsessan Leonore, prins Nicolas, prinsessan Adrienne, prins Alexander och prins Gabriel kommer att behålla sina respektive hertigdömen och kungliga titlar – men de kommer inte ha några officiella uppdrag och inte heller få något apanage i framtiden.

”Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skriver hovet på kungahusets hemsida.

ANNONS: Den rosa granaten – ett överfallslarm att ha i väskan, för stunder då du känner dig otrygg!

Riksmarskalk Fredrik Wersäll berättade under en presskonferens samma dag att beslutet diskuterats inom kungafamiljen i flera år, och grundar sig i att familjen blivit mycket större de senaste åren.

Nu kommer fokuset vara större på kronprinsessan Victoria, 42, och prins Daniel, 46. Samtidigt som prinsessan Madeleine och prins Carl Philip med respektive förväntas få mindre press på sig.

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan, säger Fredrik Wersäll och säger också att det på sikt kan innebära minskade resurser.

Då byts prinsessan Sofia ut mot prins Daniel

Och redan nu har hovet börjat möblera om i de olika ansvarsområdena, något Svensk Dam var först att uppmärksamma. Nu tar nämligen prins Daniel över ett av uppdragen som varit prinsessan Sofias uppdrag de senaste åren.

Den 27 november kommer han att gå på Visa vägen-galan i Stockholm, tidigare år har prinsessan Sofia representerat kungafamiljen. De senaste två åren har hon delat ut pris till Årets eldsjäl på galan, men i kalendern står det nu att Daniel tar uppdraget 2019.

Både prinsessan Madeleine och prinsparet har via sina sociala medier uttalat sig om kungens beslut att utesluta deras barn från kungahuset. De mottog beslutet med öppna armar.

Idag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, skrev prinsparet i ett inlägg på sin Instagram och fortsätter:

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där.”

FOTO: TT/Carolina Byrmo, TT/Karin Törnblom