Drottning Silvias stora oro – beskedet om barnen

Drottning Silvias stora oro – beskedet om barnen

Drottning Silvia vänder sig direkt till alla vuxna i ett filmklipp.
Där vädjar hon om att alla ska vara extra uppmärksamma på barnen i sin omgivning.
”I den speciella situation vi nu befinner oss i är barn ännu mer utsatta och sårbara än vanligt”, säger drottning Silvia.
Slå på ljud

Coronavirusets framfart innebär att många tillbringar mer tid i hemmet än vanligt. Detta gäller också barn som måste stanna hemma från förskola och skola om det finns förkylningssymtom.

För de barn som har en otrygg hemsituation blir läget än värre om kontakten med andra vuxna minskar.

Detta är något som oroar drottning Sivlia, 76. 1999 grundade hon stiftelsen World Childhood Foundation som har till syfte att värna om alla barns rätt till en trygg barndom.

I december förra året delade drottning Silvia ut Childhoodpriset i Stockholm.

I december förra året delade drottning Silvia ut Childhoodpriset i Stockholm.

Prinsessan Madeleine och drottnng Silvia överräckte priset till 2019 års vinnare av Childhoodpriset: Andreas Grym.

Prinsessan Madeleine och drottning Silvia överräckte priset till 2019 års vinnare av Childhoodpriset: Andreas Grym.

Nu har hovet lagt ut ett filmklipp på Instagram där drottning Silvia understryker vikten av att vara uppmärksam på barn i ens omgivning.

”När barn isoleras, ökar risken för våld och övergrepp. Avbrott från skola och vardagsaktiviteter gör att många barn förlorar kontakten med trygga vuxna i sin omgivning. Drottningen vill därför skicka en hälsning till alla vuxna: var uppmärksam på dina egna barn och andra barn i din närhet som kanske saknar en trygg familjesituation. Visa att du finns där för dem”, lyder texten till klippet.

Slå på ljud

Vädjar till alla vuxna

I själva filmen talar drottning Silvia till kameran med ett viktigt budskap.

– I den speciella situation vi nu befinner oss i är barn ännu mer utsatta och sårbara än vanligt, säger drottning Silvia.

Hon fortsätter:

– Kanske inte för själva Coronasmittan, men för dess konsekvenser. Jag vänder mig direkt till dig som är vuxen. Jag vill be dig att se, verkligen se, alla barn som finns i din närhet.

Bland kommentarerna till inlägget trängs hjärtan och hyllningar. Många tycker att det är bra att drottningen uppmärksammar hur situationen för barn kan vara under Coronakrisen.

Håller med till 100%. Alla barn i vårt samhälle och (hela världen) behöver skyddas. Alla föräldrar o mor o farföräldrar. Var vaksamma på hur barnen mår”, skriver en person.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Patrik Österberg/TT, Instagram 

SENASTE NYTT!