Drottning Silvias stöd till prins Daniel efter kungens beslut

Prins daniel och drottning silvia

Kungens beslut om kungahuset innebär stora förändringar för prins Daniel.
Nu får han stöd från sin svärmor drottning Silvia.

I oktober meddelade hovet att kung Carl Gustaf, 73, beslutat sig för att det kungliga huset krymper i storlek. Förändringarna innebär att prins Carl Philips, 40, och prinsessan Sofias, 34, samt prinsessan Madeleines, 37, och Chris O’Neills, 45, barn, inte längre kommer att ha titeln Kungliga högheter.

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skrev hovet på kungahusets hemsida.

Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine om förändringen

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia, vars barn påverkas av förändringen, kommenterade kungens beslut i ett inlägg på Instagram.

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, skrev prinsparet.

Även prinsessan Madeleine kommenterade det hela.

”Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skrev hon på Instagram.

Kronprinsessan Victorias ord om kungens beslut

Det här innebär att kronprinsessparet får ett ännu större ansvar. I en intervju med Svensk dam berättar kronprinsessan Victoria, 42, vad hon tycker om förändringarna i kungahuset och hon tycker inte att att pressen som nu ligger på henne är ett problem.

– Det hör väl till det hela. Det är inte så konstigt egentligen, säger hon till tidningen.

På frågan om hon känner tillförsikt inför framtiden svarar kronprinsessan:

– Jamen det gör jag. Och jag är trygg också med det som jag har runt omkring mig.

Drottning Silvia lär upp prins Daniel

Nu skriver samma tidning om hur prins Daniel, 46, får stöd från ingen mindre än drottning Silvia, 75, efter omställningen. Drottning Silvia är en av få personen som kan sätta sig in i Daniels situation och vet vad rollen som äkta hälft till en statschef innebär.

Nu ska en utbildning ha satts igång där drottningen lär prins Daniel allt han behöver veta. Redan nu kommer han att ha nytta av hennes kunskap och erfarenhet då kronprinsessparet efter kungens beslut hamnar ännu mer i fokus. Och en bättre lärarinna hade prins Daniel inte kunnat få!

FOTO: TT/Fredrik Sandberg, TT/Carolina Byrmo,