Artikeln innehåller reklamlänkar
TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Drottning Silvias stöd till familjen efter utsatta situationen

20 dec, 2018 
AvStina Dahlgren
Drottning Silvia
Drottning Silvia jobbar lika hårt i sin roll som drottning som hon gör som mormor. Nu berättar hon om stödet hon ger sina barn så att de kan tillbringa mer tid med sina familjer.
Annons

Den 23 december fyller drottning Silvia 75 år och det firas bland annat med en lång intervju av Claes Elfsberg i SVT.

Drottning Silvia blev drottning 1976 då hon gifte sig med Sveriges kung Carl XVI Gustaf, 72. Året därefter föddes kronprinsessan Victoria, 41, och sedan kom både prins Carl Philip, 39, och prinsessan Madeleine, 36, med bara några års mellanrum. Att vara trebarnsmamma och drottning samtidigt var inte lätt berättar Silvia nu.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag tror att det är många kvinnor som drabbas av den frågan, det eviga dåliga samvetet.

Som värst blev det när hon och kungen åkte på långresor där de var tvungna att lämna barnen hemma.

– I min situation var jag ganska ensam när det gäller mitt ämbete så jag hade ingen som jag kunde be om hjälp eller hoppa in. Det gick inte. Ibland hade jag väldigt dåligt samvete, säger drottningen.

Annons

”De behöver tid med barnen”

Idag har barnen mer förståelse för att hon var ifrån dem när de var små. De är numera själva insatta i vad deras roller kräver och alla har dessutom egna barn.

– De förstår hur viktigt det är att ha tid med sina barn, men då kan vi fördela det på ett annat sätt. Jag finns, jag kan hoppa in och det har jag gjort flera gånger, berättar drottningen.

Till skillnad från när hon själv var ny drottning och inte hade någon som förstod hennes roll, så finns det idag flera inom familjen som är vana att axla det kungliga ansvaret. De turas om att hjälpa varandra, och drottningen har till exempel fått hoppa in vid sjukdomsfall gällande både hennes barn och barnbarn.

– Då tar mormor över lite arbetsuppgifter? frågar Claes Elfsberg.

– Ja, det är klart att man försöker hjälpa till. Jag tycker också att de behöver tid med barnen, svarar drottning Silvia.

FOTO: SVT

Annons