Drottning Silvias ord om kungens beslut att stoppa barnbarnen

Drottning Silvias ord om kungens beslut

Tidigare i höstas kom beskedet att fem av kungaparets sju barnbarn inte längre ska ingå i kungahuset.
För första gången kommenterar nu drottning Silvia kungens beslut.
– Inte så dramatiskt, säger Silvia till Göteborgs Posten.

I början av oktober meddelade hovet att kung Carl Gustaf, 73, beslutat att flera av hans barnbarn inte längre ska ingå i det svenska kungahuset. Beslutet gäller fem av kungaparets sju barnbarn – närmare bestämt prins Carl Philips, 40, och prinsessans Sofias, 34, söner prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2, samt prinsessan Madeleines, 37, och Chris O’Neills, 45, barn, prinsessan Adrienne, 1, prins Nicolas, 4, och prinsessan Leonore, 5.

”Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skrev hovet på kungahusets hemsida.

Beslutet togs väl emot av föräldrarna Carl Philip, Madeleine och Sofia som alla välkomnade beskedet.

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, skrev Carl Philip och Sofia på Instagram.

Även prinsessan Madeleine uttryckte sin glädje över beslutet och i ett inlägg på sin Facebook förklarade hon att det planerats under en längre tid.

Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner.

Beslutet påverkar föräldrarna

Beslutet att kungens barnbarn inte längre tillhör kungahuset innebär även en förändring för prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine – vilket Sofia bekräftade i en exklusiv intervju med Dagens Nyheter.

– Långsiktigt kommer det att bli friare även för oss, förklarade prinsessan Sofia.

Beslutet innebär nämligen att större ansvar kommer att läggas på kronprinsessparet och att Carl Philip, Sofia och Madeleine därför kommer att få färre kungliga uppdrag i framtiden.

I en intervju med Svensk Dam berättade kronprinsessan Victoria, 42, vad hon tycker om kungens beslut och konsekvensen att ett större ansvar nu kommer att läggas på henne – något som hon inte verkar se som ett problem.

– Det hör väl till det hela. Det är inte så konstigt egentligen, sa kronprinsessan till tidningen.

Drottning Silvias ord om förändringen

Sedan kungens beslut om barnbarnen tillkännagavs i början av oktober har samtliga av kungaparets barn uttalat sig. En som däremot inte berättat sina tankar om beslutet är drottning Silvia, 75, – förrän nu. I en intervju med Göteborgs Posten berättar Silvia för första gången om hur hon ser på förändringen, vilket Svensk Dam tidigare rapporterat om:

– Det är inte en så dramatisk förändring. Mer ett sätt att tydliggöra kronprinsessfamiljens särskilda ställning. Alla i kungafamiljen känner ett stort ansvar och kommer också i framtiden att ställa upp när så behövs, säger drottning Silvia till tidningen.

FOTO: TT/Fredrik Sandberg, TT/Karin Wesslén