Silvias markering – verkliga relationen med Madeleine

Drottning Silvia med Madeleine

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine har ett starkt band till varandra.
Nu berättar drottningen om hennes och dotterns stora beslut för framtiden i dokumentärserien Barnens drottning.
– Hon har ett bra huvud också som man kan bolla med, säger drottningen i programmet.

Drottning Silvia grundade organisationen Childhood för 21 år sedan för att “värna om barns rätt till en trygg och kärleksfull barndom”. När prinsessan Madeleine blev vuxen lät hon sig inspireras av sin mamma – och numera arbetar hon med Childhoods amerikanska gren.

I dokumentärserien Barnens drottning som nu sänds på söndagar berättar drottning Silvia att Madeleine fått en allt mer central roll i verksamheten.

– Det är hemskt fint att se att hon är inte bara engagerad, hon har ett bra huvud också som man kan bolla med, säger drottningen i programmet.

I programmet berättar hon att Madeleine ska ta över Childhood en dag och fortsätta kampen mot sexuella övergrepp och våld mot barn.

– Det är självklart så att Madeleine är den av syskonen som kommer ta över, det är naturligt. Victoria kommer ha fullt upp med sina uppgifter samtidigt som Carl-Philip har sina hjärtefrågor, säger hovexperten Roger Lundgren till Expressen.

Madeleines press

I nuläget finns det ingen plan på när drottning Silvia kommer att sluta jobba med Childhood, men redan nu lär hon upp Madeleine inför den dagen hon kommer att ta över organisationen. Prinsessan har berättat om pressen hon känner att kunna leva upp till sin företrädare.

– Det är underbart att mamma har en sådan tillit till mig men det är svårt att kunna fylla mammas skor. Det är en tung och en jobbig fråga som vi jobbar för, har hon sagt tidigare enligt Expressen.

Som kunglig och representant för Childhood är det viktigt att klara att balansera sina uttalanden utan att gå över gränsen till att uttrycka sig politiskt, så att fokuset blir fel. Ett sådant scenario och svårare utmaningar är inget Silvia önskar sin dotter Madeleine.

– Både drottningen och Madeleine är väldigt överbeskyddande mammor. De är ständigt iakttagna och människor har olika synpunkter på dem, säger hovexperten Roger Lundgren till Expressen.

FOTO: TT