LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Drottning Silvias kamp mot demens – berättar om stödet: ”Väldigt tungt”

18 dec, 2023 
DROTTNING SILVIA
Drottning Silvias pris går i år till en dagverksamhet för dementa.
Nu berättar drottningen om hur hon ser på kampen mot sjukdomen.
– Jag vill höja deras status, jag vill att de känner att vi alla ser deras arbete och vad de gör, säger drottningen i Året med kungafamiljen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här vägrar barnet att låna ut sin krona till självaste kungenBrand logo
Här vägrar barnet att låna ut sin krona till självaste kungen

Drottning Silvia fyller 80 om bara några dagar, närmare bestämt dagen innan julafton, ett stort och härligt jubileum med andra ord.

Det här året har faktiskt varit ett riktigt jubileumsår för kungafamiljen. Den 6 juni var det nämligen exakt 500 år sedan Gustav Vasa blev kung i Sverige.

Och i september var det dags att fira igen. Den 15 september firade kung Carl Gustaf 50 år på tronen. Exakt samma dag fyllde även prins Daniel 50 år – ett firande som dock sköts upp för att inte störa kungens firande.

Nu har det blivit dags för de traditionella årskrönikorna för att sammanfatta året med kungafamiljen. I SVT:s Året med kungafamiljen får vi ta del av drottning Silvias Queen Silvia Nursing award.

Drottning Silvias pris går till dagverksamhet för dementa

I år går utmärkelsen till en dagverksamhet för personer med kognitiv svikt och demenssjukdom.

Annons

– Det är jättestort. Man har jobbat i det tysta så länge och försökt motivera både beslutsfattare och omgivningen att man ska se att det kan gå. Att folk vill komma till en sådan här verksamhet, säger Marie som driver verksamheten.

Dagverksamheten verkar på en bondgård och där får patienterna umgås med djuren och känna kärleken från djuren, något drottning Silvia tycker är avgörande.

– Att vara nära djuren väcker ju minnen. Minnen från sin barndom, lukten, ett djur som kommer i allt förtroende. Det är ett språk som är viktigt, som hjälper dem att minnas och må bra. Så det är väldigt klokt att ha djur, säger drottningen i Året med kungafamiljen.

Drottning Silvia om kampen mot demens

Drottning Silvia berättar mer om varför just den här verksamheten fick priset och hur hon ser på det viktiga arbete som görs på gården.

Annons

– Jag vill höja deras status, jag vill att de känner att vi alla ser deras arbete och vad de gör. Att de känner att de är viktiga. De gör ett fantastiskt arbete, det är väldigt tungt, det är nära patienten och de är ju så beroende av undersköterskor. Så jag kände att vi måste försöka höja deras status. Det är ett bra pris, säger hon.

Drottning Silvia betonar också den aspekten att demens är vanligare än man tror. Samt att alla kan drabbas.

– Det som jag tycker är viktigt och som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, det är ju ett demensvänligt samhälle. Man ska inte glömma att vi alla kan bli dementa. Vi kan alla träffa dementa, vart vi än är, på banken, på ICA, det finns dementa överallt och att vi lär oss hur man ska bemöta dem för att kunna hjälpa dem.

FOTO: Christine Olsson/TT

Annons