LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Silvias kamp för Madeleine och barnen – hovkällan: ”Hemlängtan”

27 mar, 2024 
AvLotta Karinsdotter
Prinsessan Madeleine med familj planerade att flytta hem till Sverige för två år sedan.
En källa nära kungafamiljen uppger nu att flyttkaoset överskuggar vardagslivet för familjen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här syns prinsessan Sofia i omtalade klädvalet bredvid presidentenBrand logo
Här syns prinsessan Sofia i omtalade klädvalet bredvid presidenten

I mars förra året gick Kungahuset ut med att prinsessan Madeleine, 41, Chris O'Neill, 49, och barnen ska flytta till Sverige.

Glädjen var naturligtvis total för kungen Carl Gustaf, 77, och Silvia, 80, som vill vara närvarande morföräldrar till alla sina barnbarn – inte bara till hjärtegrynen på hemmaplan.

Prinsessfamiljens flytt över Atlanten planerades lagom till skolstarten, i augusti 2023, men när sommaren kom ställdes den plötsligt in.

– Den kommer att skjutas fram till 2024, enligt den information som jag har, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen då.

Madeline och Chris kaos med husförsäljningen

Någon djupare förklaring till orsaken bakom det hastigt indragna beslutet delgavs aldrig. Och när höstterminen kom satte sig våra tre svenska kungabarn i de amerikanska skolbänkarna igen, efter att ha tillbringat sommaren i Sverige med sin mammas släkt och vänner.

Annons

I USA bor familjen i en stor lyxvilla i Pinecrast, Florida. Men sedan Madeleine och Chris tog beslutet att lämna staterna har det varit kaos med husförsäljningen – något som förmodligen har inverkan på flytten till Sverige.

Det 600 kvadratmeter stora huset har legat till försäljning ett bra tag nu, utan att bli sålt. För en tid sedan, efter att ha försökt att sänka utropspriset, försvann det från mäklarlistorna och dök upp igen – cirka 3,8 miljoner kronor billigare, vilket kungaexperten tillika Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall då kommenterade:

– Florida, we have a problem. Ja, så skulle man kunna säga. Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill är nu smått desperata. Deras lyxhus i Florida har inte gått iväg till försäljning som de hoppas på. Nu har man sänkt priset med fyra miljoner kronor. Ja, smaka på den, sa han då.

Och nu tilltar desperationen. Madeleine och Chris har valt att sänka priset igen, från 7 295 000 till 6 995 000 dollar, vilket innebär att köparen måste hosta upp drygt 72,5 miljoner kronor. Om lyxkåken blir såld nu återstår att se.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill med barnen.FOTO: Anders Wiklund/TT

”Hemlängtan och bråk blivit en vardag”

Om familjens planer går i lås denna gång väntas en flytt lagom till augusti i år, så att prinsessan Leonore, 10, prins Nicolas, 8, och prinsessan Adrienne, 6, kan börja höstterminen här.

Annons

Att bryta upp från ett land, ett hus och från kamrater och skola är förstås en stor och omvälvande förändring för barnen. En källa nära kungafamiljen uppger för Hänt att flyttkaoset överskuggar vardagslivet för familjen.

Madeleine har flera gånger sagt att hon vill att barnen ska få en svensk uppväxt, och det faller sig naturligt att hemlängtan växer sig större desto äldre barnen blir. Samtidigt har Chris och barnen inte samma relation till Sverige som Madeleine.

– I takt med att det dragit ut på mer på tiden än man trodde från början med flytten till Sverige har hemlängtan och bråk blivit en vardag. Det är klart att det nöter på en relation när man står inför ett stort beslut, har problem att sälja huset i Florida och vet att stora förändringar är på gång, säger hovkällan.

Vetskapen om att Madeleine lider av kaoset i Florida smärtar förstås i mammahjärtat på drottning Silvia, som kämpar med sin saknad av dottern och barnbarnen.

Silvia vet att familjekära Madeleine trivs allra bäst nära sin mamma, pappa, syskon och syskonbarn – och allt en mamma vill är att hennes barn ska må bra. Drottningen fyllde dessutom nyligen 80 år. Och med den tunga vetskapen om att livet inte varar för evigt, är förstås all tid med barnbarnen oerhört värdefull.

FOTO: TT

Annons