LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Källan avslöjar drottning Silvias sanna sida – så är hon egentligen

22 okt, 2023 
Linn Seipel
Vi har på senaste fått möjlighet att se allt mer privata sidor av Sveriges Kung Carl Gustaf, men inte lika mycket av vår drottning Silvia – tills nu!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungens skämt till drottning Silvia får hela salen att skrattaBrand logo
Kungens skämt till drottning Silvia får hela salen att skratta

Det är ett händelserikt år för den svenska kungafamiljen. Kung Carl Gustaf, 77, har i september firat 50 år på tronen, och i december kommer drottning Silvia att fylla 80 år. Något som givetvis kommer att uppmärksammas med pompa och ståt.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har varit äkta makar sedan 1976 och under åren som passerat har det emellanåt stormat kring vår käre kung. På senaste har vi också kunnat ta del av mer privata sidor av honom i och med SVT:s dokumentärserie Kungen och jag, samt TV4:s Tronen.

Drottning Silvia – en av Europas hårdast arbetande drottningar?

Drottning Silvia förblir trots att hon ofta syns vid kungens sida lite mer av ett mysterium. Men – inte för att hon är en passiv figur. Enligt journalisten Ingrid Thörnqvist, som fått möjligheten att följa Drottning Silvia i hennes arbete under ett helt år, sägs det att hon är en av Europas hårdast arbetande drottningar.

Annons

Under kommande vecka så släpps Ingrid Thörnqvists bok Yrke: Drottning – Makten om möjligheterna, vilken innehåller en nära skildring av drottningens yrkesroll. I en intervju med Aftonbladet berättar Thörnqvist att hon fått komma in i slutna styrelserum som ingen annan reporter tidigare fått tillträde till.

Drottning Silvia som kollega: ”Det är hon som bestämmer”

– På dessa möten agerar hon mer som en vd trots att hon inte har den titeln officiellt. Hon är mer än delaktig, det är hon som bestämmer och pekar ut riktningen, berättar Ingrid Thörnqvist för tidningen.

Det finns ingen direkt arbetsbeskrivning för vad en drottning ska göra. Men Drottning Silvia ska ha flera järn i elden, och enligt Ingrid händer det att drottningen sms:ar medarbetare på nätterna för att snabbt lyckas verkställa idéer hon får.

– Drottning Silvia har bestämt sig för att använda sig av sin kungliga roll för att göra någonting bra av den tid hon har, säger Thörnqvist och poängterar att drottningens arbete ofta värdesätts högre utomlands, än hemma i Sverige.

Annons

– I många länder betraktas hon som en stor auktoritet i barnrättsfrågor. Här hemma görs sällan intervjuer med drottningen om dessa frågor.

Så är Drottning Silvia privat

Så som kollega kan man med andra ord tolka Drottning Silvia som driven, ordningsam och aningen auktoritär. Men hur är hon privat? Lite mer tillbakadragen verkar det som. Hänt har tidigare skrivit om då prinsessan Christina för första gången presenterades för den då blivande drottningen.

–Vi träffades första gången när Silvia var på besök på Solliden. Hon var lika blyg som jag var. Mötet blev lättsamt och trevligt, sa prinsessan Christina då i en intervju med Icakuriren.

FOTO: TT/Pontus Lundahl

Annons