LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Drottning Silvia lämnar landet av privata skäl – hovet bekräftar resan

26 maj, 2023 
Simon Lundh
Drottning Silvia
Drottning Silvia lämnar kungen hemma och reser iväg.
Något som hovet bekräftar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppetBrand logo
Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppet

En stor del av kungafamiljens plikter är att representera Sverige både utomlands och inrikes. Detta medför en del resande för kungafamiljen.

Kung Carl Gustaf, 77, och drottning Silvia, 79, syns ofta resandes tillsammans. Senast var paret i Linköping som en del av firandet för kungens 50 år på den svenska tronen.

Drottning Silvia åker på privat resa utan kungen

Nästa resa som är inplanerad kommer dock bara drottningen att vara en del av. Silvia har nämligen förärats med att bli hedersmedborgare i sin hemstad Heidelberg i Tyskland.

Därför reser drottningen dit själv den 26 maj för en ceremoni under dagen. En resa som drottningen ser fram emot. Något som hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftar för Svensk Dam.

– Hon ser mycket fram emot att åka och är tacksam över den här hedersbetygelsen hon får av sin hemstad, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Drottningen är som bekant född i Tyskland med rötter från Brasilien och har spenderat sin uppväxt i båda länderna. Silvia har nära kopplingar till sina rötter och därför väljer hon att ta emot hedersutmärkelsen från hemstaden.

Annons

Därför delas priset ut till drottningen Silvia

Priset kommer att delas ut av borgmästaren i staden Eckart Würzner under en bankett där bland andra Stefan Hall, nobelprisvinnare i kemi kommer delta. I ett pressmeddelande skriver staden om varför de väljer att ge priset till den svenska drottningen.

”Det sociala engagemanget från drottning Silvia av Sverige är fantastiskt, speciellt hennes kamp för barn som behöver skydd. Priset som hedersmedborgare av staden Heidelberg är en hyllning av detta. Priset sätter ljus på de starka band som finns mellan Baden-Württemberg och Sverige.” skriver Heidelberg stad i ett pressmeddelande.

Oklarheter kring drottningens besök i hemstaden

Drottningens besök kommer sträcka sig över två dagar och Silvia kommer även att delta i svensk-tyska föreningen 50-årsfirande. Något som hovet bekräftar för Hänt.

”I morgon närvarar Drottningen vid Deutsch-Schwedische Gesellschaft Heidelbergs 50-årsjubileum”.

Silvia har delar av sin släkt och vänner i sin hemstad. Därför är det inte oväntat om hon även passar på att besöka någon av dem. Dock kan inte hovet bekräfta mer om drottningens resa.

– Vad drottningen gör i övrigt under besöket är privat. Hon har ju en del släkt i Tyskland men det här är ju den här utdelningen i Heidelberg och den svensk-tyska föreningen så det är två officiella punkter, säger hovets informationchef Margareta Thorgren.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT/Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Annons