ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Drottning Silvia lämnar kungen – stora oron efter beslutet

25 okt, 2022 
DROTTNINGEN SILVIA OCH KUNG CARL GUSTAF
Nu lämnar drottning Silvia – för att resa iväg på jobb utan kungen.
Nu bekräftar hovet det hela och uttalar sig även om säkerheten.
– Säkerhetsfrågorna är naturligtvis oerhört viktiga, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.
Annons
Drottning Elizabeth II – 70 år på den brittiska tronenBrand logo
Drottning Elizabeth II – 70 år på den brittiska tronen

Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf har nu suttit på tronen i många år och på så sätt också varit med på en rad olika offentliga uppdrag och olika välgörenhetsarbeten.

Under måndagen den 24:e oktober var det dags för drottningen att åka iväg på jobb, hon åkte nämligen till det krigsdrabbade landet Jordanien. Det hela gäller ett tre dagar långt samarbete med den icke-statliga organisationen Mentor Arabia, skriver Svensk Dam.

Stora oroligheter

PÅ UD:s hemsida skriver de att många olika faktorer spelar in när de avråder svenskar från att resa till landet.

”Kriget i Syrien, utvecklingen i Irak, situationen i Israel-Palestina, krisen i Libanon och ett kraftigt prisfall på olja gör säkerhetsläget i Mellanöstern svårbedömt. De socioekonomiska konsekvenserna av coronapandemin riskerar likaså att påverka stabiliteten”, skriver UD på sin hemsida.

Hovets svar om kungligheternas resa

Men trots detta kommer alltså drottningen att göra två besök i landet, inom loppet av en månad. Utöver denna resa har även hon och kungen ett planerat statsbesök i november.

Annons

Svensk Dam har varit i kontakt med hovet, som meddelar att Utrikesdepartementet i samråd med hovet tagit fram en säkerhetsplan som ska göra kungligheternas besök så tryggt som möjligt.

– När vi kommer till säkerhetsfrågor, oavsett land, är det en viktig del i den planering som äger rum inför ett statsbesök. Det sker oavsett vilket land. Säkerhetsfrågorna är naturligtvis oerhört viktiga, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam och fortsätter:

– Vi lutar oss mot UD:s rekommendationer och så även i detta fall.

FOTO: TT

Annons