TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl Gustaf

Drottning Silvia avslöjade kärleken – trots hemlighetsmakeriet

18 dec, 2018 
AvStina Dahlgren
Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf fick smyga med sin kärlek i början. Nu berättar Silvia om detaljen som avslöjade henne.
Annons

Den 23 december fyller drottning Silvia 75 år och det uppmärksammas med en lång intervju med Claes Elfsberg i SVT och programmet med just namnet Drottning Silvia 75 år.

Drottning Silvia blev drottning den 19 juni 1976 när hon gifte sig med Carl XVI Gustaf, 72. Hon var den första kvinnan som inte var adlig eller kunglig att gifta in sig i det svenska kungahuset. Därför blev det av stor vikt att hålla förhållandet hemligt till en början.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Man gör vad man kan. Jag förstod att skulle jag inte lyckas med att vara så diskret som möjligt så skulle det vara väldigt besvärligt att kunna träffas och ses, säger drottningen till Claes Elfsberg.

I tre år träffade hon och kungen innan relationen blev officiell. För att inte avslöja sig bar hon bland annat peruk. Det hon inte hade tänkt på var att när hon flög fram och tillbaka mellan Tyskland och Sverige så fanns hennes riktiga namn i passet.

– En gång var jag på flygplatsen i Hamburg, det var en fråga jag skulle ställa, jag vet inte om vad, då svarade de ”ja fröken Sommerlath” fast jag hade peruk på mig. Då märkte jag att det hjälpte inte så mycket egentligen.

Annons

”Det är ett väldigt stort ansvar”

Hon berättar att hon ofta var i Sverige på den tiden, men exakt hur ofta vill hon inte svara på.

– Det finns många som har sett mig så det var ingen hemlighet på det sättet, men det vill jag gärna behålla för mig själv.

När hon äntligen fick sin kung och blev drottning av hela Sverige tog hon uppgiften på största allvar. Hon medger dock att det var svårt i början.

– Att vara drottning, eller att försöka vara till hjälp, för det första till kungen förstås, men också för Sverige. Det är ett väldigt stort ansvar. Det är det. Men det enda jag kunde tänka mig då är att jag skulle göra det bästa jag kunde. Att var nytt för mig. Allt var väldigt främmande. Så jag visste bara, jag gör så gott jag kan, säger drottning Silvia i intervjun.

Drottning Silvia 75 år finns just nu i SVT Play.

FOTO: SVT, TT

Annons