LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Drottning Margrethe ber om ursäkt till barnbarnen

13 dec, 2019 
Malin Ljung
Drottning MArgrethes ursäkt till barnbarnen
Drottning Margrethe må regera Danmark med framgång – men som farmor har hon inte världens bästa självförtroende. Nu ber hon sina barnbarn om ursäkt för sitt beteende.
Annons
Prinsessan Madeleines fina gest mot SofiaBrand logo
Prinsessan Madeleines fina gest mot Sofia

Danmark laddar för att fira drottning Margrethe som närmar sig att fira jubileum, hon fyller nämligen 80 år i mitten av april nästa år.

Hon har regerat Danmark sedan 1972 och är en uppskattad kunglighet. Men framgången har kommit med ett pris, nämligen närvaron i den egna familjen.

Författaren Karin Palshøj har skrivit boken Dronning Margrethe som handlar om drottningens liv, och där berättar 79-åringen själv om sitt liv. En sak som hon känner har fått stå i skymundan för att kunna regera är kontakten med de åtta barnbarnen.

– Jag ser inte barnbarnen så ofta, jag har själv mycket att stå i, säger drottning Margrethe i boken.

Drottning Margrethes avslöjande om barnbarnen

Det verkar dock som att hon har funderat över dilemmat en del och även kommit fram till en slags ursäkt till sin frånvaro som är legitim.

– Skillnaden mellan mig och andra farmödrar i min ålder är att jag arbetar. Det tar en hel del av min tid och uppmärksamhet, säger hon.

Annons

Samtidigt verkar drottning Margrethe inte helt nöjd med sin egen förklaring.

– Det är kanske en ursäkt som konstruerades i efterhand när det gick upp för mig hur mycket jag inte gjorde för mina barnbarn jämfört med andra farmödrar, men jag tror ändå att det spelar roll.

drottning Margrethe med sin abarnbarn
Drottning Margrethe är inte nöjd med sin insats som farmor till barnbarnen.

”Absolut inte världens bästa farmor”

Den danska drottningen har tidigare talat om sitt dåliga samvete gentemot barnbarnen. Tidigare i år berättade hon för Kvällsposten att hon även när hon träffar dem kan ha svårt att visa sin kärlek till dem.

– Jag är absolut inte världens bästa farmor, sa hon då och fortsatte:

– Jag tycker det är underbart med mor- och farmödrar som omfamnar barnen väldigt mycket. Jag är inte så duktig på det. Jag är inte en farmor som sitter och stickar.

Så vilka är det som är drottning Margrethes barnbarn? Hon är farmor till kronprins Frederiks barn prins Christina, 14, prinsessan Isabella, 12, prinsessan Josephine, 8, och prins Vincent, 8. Dessutom är hon farmor till prins Joachims barn prins Nikolai, 20, prins Felix, 17, prins Henrik, 19, och prinsessan Athena, 7.

FOTO: TT

Annons