LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Dramat bakom prinsessan Sofias babybesked – hovkälla avslöjar sanningen

14 mar, 2024 
AvPontus Varg
När prinsessan Sofia och prins Carl Philip väntade barn valde hovet att dröja med nyheten.
Läs sanningen här!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här syns prinsessan Sofia i omtalade klädvalet bredvid presidentenBrand logo
Här syns prinsessan Sofia i omtalade klädvalet bredvid presidenten

Efter en tid i skymundan var det populära prinsparet Carl Philip och Sofia tillbaka i rampljuset i veckan när Svensk Dam uppmärksammade en ny bild som delats från arbetet med parets älskade stiftelse.

I den färska publiceringen kastas återigen ljus över hur kärlekssagan började och parets stora kärlek till sina barn.

– Jag tror de lever mest bekymmersfritt av alla i kungafamiljen. De har en kärnfamilj i det fantastiska huset ute på Djurgården och gör lite representation och så vidare. Om du frågar mig så är de lyckligast i kungafamiljen, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Spekulationerna efter Sofia och Carl Philips bröllop

Intresset runt Carl Philip och Sofia har alltid varit stort, paret har en stjärnglans över sig och i rojalistiska kretsar spekuleras det ständigt i om familjen ska utökas ytterligare.

Annons

Nyheten att prinsessan Sofias storasyster Lina Hellqvist, 41, och hennes sambo Mattias Wikström, 49, ska få barn igen framåt vårkanten har också aktualiserat spelet bakom Sofias graviditeter, där den första kanske sticker ut lite extra:

Den 13 juni 2015 var en mycket speciell dag för Sofia Hellqvist och prins Carl Philip. Det var dagen då de sa "ja" till varandra i Storkyrkan i Stockholm. Hela bröllopet direktsändes i tv och mängder av människor flockades på Stockholms gator för att fira brudparet.

Redan på hösten 2015, några månader efter bröllopet, började det tisslas och tasslas om att Carl Philip och Sofia väntade barn. Trots att ryktet växte sig starkare så var det knäpptyst från det svenska hovet. Media låg på, men nyheten skulle inte komma ut nu, var deras tanke. De ville vänta. På rätt tillfälle.Till slut tillkännagav hovet den glädjande nyheten: Prinsessan Sofia är gravid, och ska bli mamma för första gången i april 2016.

Annons

”Vi är så lyckliga och glada att kunna meddela att vi nu väntar vårt första barn. Vi är mycket förväntansfulla”, sa paret på hovets hemsida.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har idag tre barn. Prins Alexander, prins Gabriel och prins Julia.FOTO: Erik Simander/TT

Dramat bakom Sofias graviditet – hovet väntade med nyheten

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, då hovexpert för Expressen, skrev sanningen om dramat bakom Sofias babybesked:

”Hovet och kungafamiljen har fram tills nu valt att hålla det inom en snäv krets. Orsaken till att det meddelas först nu är att ingen i familjen ville att det skulle ta fokus från det kungliga dopet som var i helgen när prins Nicolas döptes.”

Hovet valde alltså att vänta till fyra dagar efter att prinsessan Madeleines andra barn, prins Nicolas, hade blivit döpt i Drottningholms slottskyrka. De ville helt enkelt inte att två stora kungliga tilldragelser skulle krocka med varandra.

Annons

Att hovet var tysta som muren om prinsessan Sofias graviditet var ingen tillfällighet. Det finns en lojalitet som vilar över arbetet med de kungliga. Som anställd förväntas man hålla tyst om de eventuella hemligheter man kan tänkas få höra.

Kungaexperten Herman Lindqvist sa tidigare till Svensk Damtidning:

– Det finns en automatisk, inbyggd överenskommelse bland de anställda om att man inte berättar allt vad man vet, hör och ser. Det är ungefär som till exempel för läkare, advokater eller poliser.

Att uppgifterna om dramat nu får nytt liv är något som gynnar monarkin, säger en källa till Hänt.

”Att experter som Herman och Johan T berättar hur hovet arbetar med kommunikationen runt kungliga graviditeter tycker jag är mycket bra och bidrar till förståelsen och folks intresse för monarkin. Det blir mänskligt och varmt”.

FOTO: Karin Törnblom/TT / Claudio Bresciani/TT

Annons