Det här är kungafamiljens hemliga nätverk

Det här är kungafamiljens hemliga nätverk

Intriger, svartsjuka och maktspel. Hänt har kartlagt den innersta kretsen runt den svenska kungafamiljen.

Det är mycket som sker i slottets fördolda korridorer och många personer inkopplade. Två vanliga “Svenssons” har skickligt transformerats till två kungliga Bernadottes, och lärt sig både att hovniga och att representera. Den svenska kungafamiljen är en viktig representant för Sverige. Den moderna monarkin är över 500 år gammal och har formats över decennier.

Kungafamiljen på samma bild.

Kung Carl Gustaf, 70, drottning Silvia, 73, kronprinsessan Victoria, 39, prins Daniel, 43, prins Carl Philip, 37, prinsessan Sofia, 32, och prinsessan Madeleine, 34, arbetar hårt för att fortsatt vinna folket förtroende. Vad sker egentligen bakom fasaden vi ser på bilder? Hur styrs arbetet? Vilka är rådgivarna? Vilka hjälper och stöttar i svåra stunder?

Hänt har kartlagt det hemliga nätverket i kungafamiljens omedelbara närhet.

Barnflickorna

Att vara barnflicka till en liten prinsessa eller prins är mycket speciellt. Kungafamiljerna är mycket måna om det lilla privatliv de har. När Victoria och Daniel annonserade efter en barnflicka till Estelle var budskapet tydligt: den sökande får inte blogga eller visa upp något från “jobbet” i sociala medier. Kronprinsparet stod för boende åt barnflickan och betalade en lön på cirka 24 000 kronor i månaden. När Estelle, 5, kom till världen 2012 valde Victoria att anställa sin gamla barnflicka, Elisabeth Zimmerman, som nanny. Fram till i vintras hade Estelle två andra barnflickor, Adeline Pettersson och Katie Millington, varav den senare nu slutat. Även Madeleine håller hårt i traditionerna. Leonore, 3, och Nicolas, 1, barnflicka Louise Blomqvist, 22, är nämligen dotter till Åse Blomqvist (tidigare Fotland) som tog hand om Victoria, Carl Philip och Leonore som små.

En av prinsessan Estelles barnflickor, Katie Millington.

PR-experten som fick sparken

Under åren har flera PR-experter tagits in som konsulter för medlemmarna i kungafamiljen. Härom året fick en ny förmåga sluta abrupt. Enligt uppgifter hade personen i fråga talat bredvid mun och sådant ses inte med blida ögon inom hovet där sekretess och lojalitet betyder allt.

– Personen skapade intriger och spelade fult. Man undrar ju om svartsjuka låg bakom. Det var jättemärkligt, avslöjar en uppgiftslämnare nära hovet.

Hovets informationschef

Det är hovets starka kvinna, informationschef Margareta Thorgren, som sköter kontakten mellan kungahuset och media. När gravidryktena började gå varma kring Sofia härom veckan kontaktade Hänt hovet med uppgifterna, som ett par dagar senare valde att bekräfta babylyckan. Hovet arbetar hårt för att motverka ryktesspridning.

– I arbetet på informationsavdelningen vill vi gärna förkomma sådan här information och inte drabbas av spekulationer. Om det skulle vara så att någon började spekulera behöver man inte göra det, då har vi gett ut informationen. Vi vill vara proaktiva och förekomma sådan information, säger Margareta Thorgren.

Margareta Thorgren är Hovets informationschef.

Rådgivarna

Lina Hellqvist

I kontakten med journalister utsåg Sofia tidigt sin syster Lina Hellqvist, 35, som rådgivare. Lina har varit med för att bistå när Sofia blivit utfrågad om sin hjälporganisation under olika välgörenhetsseminarier. Lina Hellqvist jobbar också som projektkoordinator på Sofias hjälporganisation Projekt Playground. Hon och maken Jonas Frejd, 37, som är trafikplanerare i Danderyds kommun, bor i Liljeholmen söder om Stockholm. De gifte sig i augusti 2015. Sofia var självklart tärna. Paret umgås ofta med Carl Philip och Sofia och rycker även in som barnvakter.

Lina Hellqvist med Jonas Frejd.

Louise Dinkelspiel

Kronprinsessan Victoria har flera dolda personer i sin närhet. I många år var Elisabeth-Tarras Wahlberg hennes mentor, men 2007 hade Victorias engelskalärare från Enskilda gymnasiet, Louise Dinkelspiel, tagit över ansvaret. Victoria skulle gå i drottningsskola för att en dag ta över efter pappa kungen och Louise kopplades in.

Här ser vi Louise Dinkelspiel och Ulf Dinkelspiel gratulerar kronprinsessan Victoria och Daniel med anledning av förlovningen.

Lena Ramel

Att vara en offentlig person och ständigt bevakad innebär en stor press. Carl Philip och Madeleine har båda fått professionell hjälp att tackla rollen som offentliga personer. Pedagogen Lena Ramel har arbetat med båda syskonen.

Lena Ramel och prinsessan Madeleine.

Ceremonimästare Jan-Eric Warren

Prins Daniel fick tidigt hjälp av brigadgeneralen och vice ceremonimästare vid hovet Jan-Eric Warren. Han lärde Daniel om hur han för sig i de finare salongerna samt lärde honom om Sveriges historia med fokus på kungafamiljen. Prins Daniel fick som bekant lämna sin affärsverksamhet för att kunna vara en fullfjädrad prins.

Jan-Eric Warren spelar golf med prins Daniel.

Nära vännerna

Mikael Skog

Carl Philips närmaste vän är doldisen Mikael Skog, 37, och killarna har hängt ihop sedan skolåren i Bromma. Mikael har fått följa med kungafamiljen både till huset vid Saint Maxime på Rivieran om somrarna liksom till Storlien om vintrarna. När Carl Philip bröt upp från Emma Pernald fanns Mikael vid prinsens sida, liksom när han hamnade i tumult utanför nattklubben Baoli i Cannes. Han finns ofta på plats som stöd när Carl Philip sätter gasen i botten på racingbanorna. Mikael var också den som arrangerade Carl Philips svensexa inför bröllopet med Sofia 2015.

Mikael Skog med fru Louise Chliffordson Skog på Prins Alexanders dop.

Cedric Notz

Madeleines moatjé Chris O’Neill, 42, har enligt uppgifter tackat nej till en mentor. Han finner istället stor tilltro för sin bestman Cedric Notz, som idag har barn med kungavännen Andrea Brodin, 38. Duon tog som bekant en öl på Grand hotel för att lugna nerverna inför Chris tv-sända bröllop med prinsessan Madeleine 2013. Cedric och Chris ses ofta ta en drink på favoritkrogen Sturehof eller Milles. Cedric bor med sambon Andrea i en stor våning vid Karlaplan. Däremot var det inte Cedric, utan hovet som ska ha övertalat Madeleine och Chris att ställa upp i den berömda Skavlan-intervjun i slutet av 2015, som ändrade folkets bild av Chris, till det bättre.

Chris O’Neill med vännen Cedric Notz.

Louise “Lussan” Gottlieb

Madeleine och Louise “Lussan” Gottlieb har varit bästa väninnor sedan åren på Carlssons skola. Föräldrarna Fredrik och Carola är goda vänner med kungaparet. Efter Lussans tuffa separation från Ludvig Blomqvist förra året tillbringade hon semestern med Madeleine och Chris i Saint Tropez. Lussan var Madeleines stora stöd efter dåvarande fästmannen Jonas Bergströms otrohetsaffärer. Det finns ingenting i Madeleines liv som hon inte delar med sig med Lussan. Lussan har även hjälpt till och stylat Victoria och Daniels hem på Haga.

Louise Gottlieb på shoppingtur i New York med prinsessan Madeleine.

Birgitta Härenstam

När folkkäre Magnus Härenstam dog i cancer juni 2015 fick änkan Birgitta ett stort stöd av vår drottning Silvia, som varit Birgittas nära vän ända sedan hon först kom till Sverige.

– Ja, den vänskapen är jag mycket tacksam för. Både hon och kungen har varit ett enormt stöd. Drottningen är en mycket fin person och en underbar väninna. Vår bekantskap började med att kungen och jag hade gemensamma vänner som unga. Och när Silvia kom hit blev min mamma hennes svensklärare. Sen var vi ett litet gäng flickor som fick hjälpas åt att skydda henne från massmedierna, har Birgitta berättat i Hemmets.

Drottning Silvia med sin vän Birgitta Härenstam.

Bertil Hult

EF-miljardären Bertil Hult har länge verkat nära kungafamiljen och är mycket generös. När kronprinsessan Victoria åkte på smekmånad med sin make Daniel lånade exempelvis ut både sina privatplan och lyxyacht till kromprinsessparet. Det var också Hult som rekommenderade kronprinsparet att anlita barnflickan Katie Millington, som de uppskattat enormt.

Bertil Hult har bland annat lånat ut sitt privatjet till Victoria och Daniel.

Stefan Persson

H&M-giganten Stefan Persson har varit en självskriven gäst på samtliga kungabröllop och är nära vän med familjen Bernadotte. Många är lördagarna som företagsledaren sätter sig i sin lilla gröna Mini Cooper och susar ner till Sörmland för att skjuta vilt med kung Carl Gustaf. Efter jakten, och herrmiddagen, återvänder Stefan till sitt townhouse på Östermalm där han bor med hustrun Carolyn. Perssons barn Karl-Johan och hustrun Leonie umgås med kronprinsessan Victoria och gått i samma klass på Carlssons skola.

Stefan Persson är ofta välkommen på kungens fester.

William Värnild

Läppfagra make up-artisten och PR-killen William Värnild, 30, tillhör en av prinsessan Sofias absolut närmaste vänner. Vännerna ses ett par gånger per år äta middag på Riche i Stockholm. Då har också Sofias vänner från sitt “tidigare” liv varit på plats, som Stureplansprofilen Madeleine Rham.

Madeleine Rahm och William Värnild.

Stylisterna

Tina Törnqvist, Andrea Brodin, Camilla Åstrand

Sedan ett par år tillbaka är det kammarjungfrun Tina Törnqvist som sätter ihop kläder för kronprinsessans representationer. Mycket av det som Victoria bär har inhandlats på olika inköpsresor tillsammans med Tina, när Victoria inte bär svenskt, förstås. Victoria har också fått hjälp med inreda Haga slott av barndomsväninnan Andrea Brodin. Prinsessan Sofia har Camilla Åstrand som stylist.

Kammarjungfrun Tina Törnqvist.

SÄPO-vakterna

Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia ses alltid med två SÄPO-vakter i släptåg, men bara vid speciella tillfällen har Carl Philip och Madeleine livvakter.

– Ytterst är det naturligtvis en kostnadsfråga. Carl Philip och Madeleine är oftast obevakade, har kriminologen Leif GW Persson, 72, berättat i Aftonbladet.

Leif GW Persson, kriminolog och författare.

GW förklarar:

–Carl Philip är inte prioriterad på samma sätt som kronprinsessan, hon är ju vår blivande statschef Även prins Daniel har mer skydd än vad prins Carl Philip har..!

Sverige är ett tryggt land för en person med kungligt blod.

–Det finns hela skalan av hotbilder mot kungafamiljen, men sannolikheten för angrepp är väldigt låg. Den svenska kungafamiljen är ganska okontroversiell. Hotet som finns mot prinsen är på stollenivå, någon dåre som vill hamna i tidningen.

Säpo skyddar alltid den svenska kungafamiljen.

Sofias mystiska lunchmöte med affärskvinnan

I förra veckan sågs Sofia äta lunch på Strandvägen 1 med Ida Backlund, som är entreprenören bakom löshårsmärket Rapunzel of Sweden. Ida delade även med sig av en bild på sitt instagramkonto. Nu undrar många vad anledningen till lunchmötet var. Ska Sofia investera i Rapunzel? Det vore onekligen ingen dum idé eftersom löshår blivit så enormt populärt i Sverige de senaste åren, eller ska Sofia skaffa extensions? Eller är det en ny vänskap som tagit form?

https://www.instagram.com/p/BSbXUTqjFK6/?taken-by=idabacklund

LÄS OCKSÅ: Kungafamiljens nya sorg – prinsessans make död

Foto: IBL. Stella

FRÅN FÖRSTASIDAN