ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Skandalklänningarna på Nobelfesten – Madeleine chockade alla

10 dec, 2022 
Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria
Här är de mest omtalade klänningarna på Nobelfesten genom åren!
Annons
Största snackisarna från Nobel – se klippetBrand logo
Största snackisarna från Nobel – se klippet

Gästerna som äntrar den Blåa salen inför den stora Nobelfesten är inte sällan klädda i kreationer som är både häpnadsväckande och fascinerande.

Vissa utstyrslar får tittarna att rynka på näsan medan andra är så förtjusande att det får en att dra efter andan.

Hänt har samlat några av de mest uppmärksammade kläderna genom åren.

Prinsessan Madeleines omtalade outfit: ”Baywatch-klänningen”

År 2002 var prinsessan Madeleine 20 år gammal när hon anlände till årets stora Nobelfest i en klänning som skulle komma att skapa rubrik efter rubrik. Hon dök upp i en röd sidenklänning med brodyr som senare kom att kallas för Baywatch-klänningen.

Annons

Anledningen till att klänningen blev uppkallad efter kultserien var den vågade urringningen som fick de mer konservativa att höja på ögonbrynen lite extra. Medan andra hyllade hennes val av klänning kvällen till ära.

Sanningen är den att Madeleine själv hade varit med och designat klänningen tillsammans med designern Pär Engsheden.

– Man ska ha urringat så länge man känner sig snygg och är glad, för då blir alla andra glada också, sa designern Camilla Thulin i samband med festen.

Prinsessan Madeleine Nobelfesten 2022

Drottning Silvia – en av de vackraste kreationerna genom tiderna

Drottning Silvia har haft flera fullträffar med sina klänningar genom åren – men ett år som utmärker sig lite extra var 1993 när hon dök upp i en svartvit-randig satin-kreation som minst sagt väckte uppmärksamhet.

Annons

Enligt stilexperten och designern Camilla Thulin är klänningen är en av Nobelfestens vackraste genom tiderna och den är än idag väl ihågkommen.

Drottning Silvia på Nobelfesten 1993

Annie Lööf – klädvalet kritiserades starkt

På Annie Lööfs första Nobelfest som partiledare så kritiserades hennes klädval starkt och klänningen blev snabbt en av kvällens stora snackisar. Året var 2011 och hon bar upp en lång sidenklänning i färgerna grön och cerise – en kombination som fick modekritikerna att rynka på näsan.

I Svenska Dagbladet liknades klänningen med ett ”billigt Kermitfodral” och ”En överbliven prinsesstårta”.

Sedan dess har stilresan trappats upp en aning och 2017 tilldelades hon fyra getingar för sin klädsel av Expressen.

Annons
Annie Lööf på Nobelfesten 2011

Kronprinsessan Victoria – stora missen med klädvalet

På Nobelfesten 2014 uppmärksammade de riktigt pålästa att kronprinsessan Victoria hade gjort en stor miss med sitt klädval. Hon bar nämligen en axellös klänning vilket resulterade i att serafimerordens bandet vilade på bar hud.

– Kronprinsessan har gjort fel. Hon har nämligen serafimerordensband på bar hud. Det ska man inte ha egentligen. Det kanske hon har glömt just i dag, sa hon till SVT:s programledare Ebba Kleberg von Sydow.

Efter uttalandet rasade en kritikstorm över Ebba för att ha läxat upp självaste kronprinsessan.

Kronprinsessan Victoria på Nobelfesten 2014

2018 hände samma sak igen – kronprinsessan bar en axellös klänning. Och inte vilken klänning som helst. Hon hade på sig samma klänning som sin mamma drottning Silvia hade haft på sig under Nobelfesten 1995!

Kronprinsessan Victoria på Nobelfesten 2018
Drottning Silvia på Nobelfesten 1995
Annons