LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Därför drabbades prins Joachim av en stroke

30 jul, 2020 
AvLovisa Ström
prins Joachim och prinsessan Marie
Förra veckan kom nyheterna att prins Joachim av Danmark blivit förd till sjukhus.
Orsaken var att han hade fått en blodpropp i hjärnan.
Nu berättar läkarna vad det var som orsakade stroken.
Annons
Prins Joachim förd till sjukhusBrand logo
Prins Joachim förd till sjukhus

Det var i helgen som de läskiga nyheterna kom. Prins Joachim, 51, hade ramlat ihop när han var med sin familj i slottet i Frankrike och blivit förd till sjukhus. Ingen visste vad det rörde sig om till en början, men under kvällen visade det sig sedan att det plötsliga fallet skulle ha orsakats av en blodpropp i hjärnan. Nu avslöjar läkarna vad det egentligen var som hände.

Den fruktansvärda händelsen

Joachim var på den danska kungafamiljens vinslott Château de Cayx tillsammans med sin hustru Marie och sina fyra barn när den dramatiska händelsen skedde. På deras Instagram kunde man dagen innan se hur de njöt av varandras sällskap och firade den näst äldsta sonen Felix födelsedag. Men plötsligt fick den sagolika semestern en otäck vändning.

Prins Joachim och hans familj dagen innan händelsen.

Joachim kände sig dåsig och säckade ihop, och efter att ha insett allvaret i situationen ringde familjen efter ambulans. Prinsen fördes först till ett lokalt sjukhus men flyttades snabbt till ett större, efter att de insett hur pass allvarligt läget var. Där opererades han akut för blodpropp.

Annons

Vad som orsakade stroken

Det är väldigt ovanligt att få en stroke när man är i Joachims unga ålder, och det var därför många som var chockade när de fick reda på vad som hade hänt. Nu berättar läkarna att hans stroke berodde på en “plötslig dissektion av en artär”, vilket enligt huvudläkaren Helle Klingeberg Iversen är en av de vanligaste orsakerna till blodproppar hos barn och yngre.

Helle förklarar att prinsens stroke hade sitt ursprung i halspulsådern. Blod hade nämligen samlats mellan skikten i själva artärväggen och gjort att kärlet smalnades av, vilket i sin tur ledde till att blodproppen bildades.

Prins Joachim med sin fru Marie

Enligt uppgifter till danska B.T ska Joachims propp ha varit ganska stor, men läkarna är tydliga med att säga att proppens storlek inte har någonting med de efterkommande skadorna att göra. Tvärtom verkar prinsens återhämtning se väldigt ljus ut. Det är i ett pressmeddelande under tisdagen som det danska hovet kommer med de goda nyheterna:

“Efter de senaste dagarnas inläggning och behandling på intensivavdelningen är det nu läkarnas bedömning att prins Joachim inte får fysiska följder eller andra men som en följd av blodproppen.”

Nästan en vecka har gått sedan händelsen och prinsen mår redan bättre. Framöver kommer han få äta blodförtunnande medicin och gå på regelbundna undersökningar. Han kommer också den närmsta tiden vara tvungen att räkna med att han med största sannolikhet kommer att vara ganska trött.

FOTO: TT

Annons